Now Reading:
USPJEŠNA TURISTIČKA GODINA KZŽ – Ostvareno nešto manje od 176 tisuća dolazaka i skoro 369 tisuća noćenja – Kolar: 2024. svakako prelazimo brojku od 400 tisuća noćenja
Full Article 8 minutes read

USPJEŠNA TURISTIČKA GODINA KZŽ – Ostvareno nešto manje od 176 tisuća dolazaka i skoro 369 tisuća noćenja – Kolar: 2024. svakako prelazimo brojku od 400 tisuća noćenja

U Termama Tuhelj u ponedjeljak je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni godišnji turistički rezultati ostvareni na području Krapinsko – zagorske županije.

Kako je na samom početku istaknula voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, Sanja Škrinjar 2022. godina u pogledu turizma za KZŽ bila je izrazito uspješna. Naime, ostvareno je nešto malo manje od 176 tisuća dolazaka i skoro 369 tisuća noćenja.

– Prema udjelu turista u dolascima vratili smo se skoro na pretpandemijske brojke te što se tiče dolazaka domaćih gostiju oni iznose 52,69 posto dok preostalih 47,31 posto otpada na strane goste. Slična je situacija i kod noćenja, 51,41 posto čine domaći gosti, dok se pak postotak od 48,59 odnosi na strane goste – pojasnila je Škrinjar dodavši kako najveći broj turista i dalje dolazi iz Slovenije.

– Slovenski turisti ostvarili su više od 54 tisuće noćenja, a na drugom mjestu nam je Poljska, zatim slijede Njemačka i Češka koja ima izrazito visok porast u dolascima i noćenjima te Nizozemska i Danska. Kod Nizozemske imamo porast od 123,68 posto u dolascima i 201 posto u noćenjima, dok je kod Danske to 289 posto u dolascima i 352 posto u noćenjima. To su dakle tržišta koja su nas polako prepoznala i gdje nam brojke tradicionalno rastu – rekla je Škrinjar.

Dodala je i kako upravo ti gosti uz hotele, najviše traže smještaj u kućama za odmor koje nude i dodatne sadržaje, kao što je primjerice bazen te ostaju minimalno tjedan dana na području destinacije. Što se pak tiče županija iz kojih u KZŽ dolazi najviše gostiju, na prvom je mjestu Zagrebačka županija, a nakon nje slijede Primorsko – goranska i Splitsko – dalmatinska te Istarska županija.

– Ono što je zanimljivo je da Varaždinska i Međimurska županija bilježe rast u dolascima i noćenjima. To su nam bliske županije, ali smo im također interesantni i prema informacijama od iznajmljivača jako puno tih gostiju dolazi u kuće za odmor – pojasnila je Škrinjar.

Tijekom 2022. godini ostvareno je 274.346 noćenja u hotelima, a 15.701 u kampovima, što ukupno iznosi 290.047 noćenja s prosječnom popunjenošću po krevetima od 54,11 posto. Što se tiče područja na kojima je najviše ostvarenih dolazaka i noćenja, na prvom mjestu se nalazi TZ područja Tuhelj, Klanjec i Veliko Trgovišće s ostvarenih 171.580 noćenja, dok je drugu poziciju zauzela TZ općine Stubičke Toplice s 60.788 noćenja.

Kontinentalna županija koja ima najviše ostvarenih dolazaka i noćenja je Koprivničko – križevačka, a na drugom je mjestu Krapinsko – zagorska županija s 368.886 noćenja. Na području cijelog klastera ostvareno je 1.207.631 noćenja od čega je 30,55 posto ostvareno upravo na području KZŽ županije.

U klasteru smo najjača kontinentalna turistička destinacija, s najviše ostvarenih noćenja jer se s Gradom Zagrebom ne uspoređujemo, to je neusporedivo po broju dolazaka i noćenja – rekla je Škrinjar.

Kad je riječ o broju ležajeva, u 2021. godini bilo ih je 3.503, a lani 3.687, što je porast od 5,25 posto.

Bilo je i nagrada, kazala je Škrinjar naglasivši da su lani zagorski vinari osvojili nagrade na Decanteru i to tri srebra i tri bronce, na International Wine challengeu 2 srebra, tri bronce i šest pohvala. Krajem godine dobiveno je i pet nagrada Simply the best, a to su u kategoriji Manifestacije Tjedan kajkavske kulture i Mali ulični festival, u kategoriji Ugostiteljstvo izletište Vuglec Breg i restoran Purga, a u kategoriji Novi projekti u turizmu Štruklinoca Vile Zelenjak Ventek.

– Kad je riječ o nagradama Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, imali smo dva finalista i to u kategoriji hotel s tri zvjezdice Hotel Terme Jezerčica, a u kategoriji mali obiteljski hotel Hotel Villa Magdalena – kazala je Škrinjar.

Dodala je da će nastaviti s projektom True Zagorje home – kuće za odmor, kao i s daljnjim razvojem Zagorje outdoora, u suradnji sa sustavom turističkih zajednica na području županije, a tu su i projekti Vinogradi s pogledom, Okusi hrvatske tradicije i brojni drugi. U kampanje/oglašavanje u 2022. godini utrošeno je 1,8 milijuna kuna.

Zadovoljan turističkim rezultatima je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Rezultati su nešto lošiji od 2019. godine, međutim treba uzeti u obzir da u 2022. godini hotel u Krapinskim Toplicama nije radio i da Terme Jezerčica također dva i pol mjeseca nisu radile. Da je samo jedan od tih subjekata radio rezultat 2022. godine bio bi bolji od onog 2019. i to znatno bolji. No, svakako moramo i možemo biti zadovoljni pogotovo ako uzmemo u obzir da još uvijek pandemija traje i još uvijek se osjećaju njene posljedice, a tu je i nesretni rat u Ukrajini koji je doveo do poskupljenja energenata i repromaterijala te su narasli troškovi, što je svakako utjecalo na standard građana – izjavio je župan Kolar izdvojivši kao interesantan detalj činjenicu da je se po broju dolazaka u KZŽ na trećem mjestu našla Splitsko – dalmatinska županija.

– Mi u toj županiji nismo radili nikakvu ozbiljniju promociju. U Primorsko – goranskoj županiji jesmo i oni su s vremenom kako organiziramo “100 posto zagorsko u Rijeci” došli na uvjerljivo drugo mjesto. Stoga ćemo u 2023. godini raditi i “100 posto zagorsko u Splitu”. Smatramo da su se stekli uvjeti za to i ja sam već razgovarao s gradonačelnikom Puljkom i kolegom Bobanom te ćemo u veljači s njima dogovoriti koji bi bio najpovoljniji trenutak i u kojem mjesecu da posjetimo s našom manifestacijom Split – poručio je župan.

Objasnio je župan Kolar i kako ga posebno veseli što bi nakon nekoliko godina stagnacije u smještajnim kapacitetima u hotelima, moglo doći do značajnijeg povećanja broja kreveta.

– S obzirom na to da su sve naše, najjače hotelske kuće u pripremi dokumentacije i prijave na natječaj Ministarstva turizma, očekujem na temelju analize kvalitete tih projekata da će jedan dobar dio njih uspjeti dobiti bespovratna sredstva i da će ući u investiciju. To bi za nas značilo da bi u 2024. godini startali s većim brojem smještajnih kapaciteta u samim hotelima, što će naravno povući za sobom i veći broj dolazaka i noćenja. Tako očekujem da, ako ne već 2023. godine, onda svakako 2024. prijeđemo 400 tisuće noćenja, što naša destinacija sigurno može – kazao je Kolar.

Konferenciji za medije prisustvovao je i direktor Termi Tuhelj, Vasja Čretnik naglasivši pritom kako je 2022. godina bila rekordna u Termama Tuhelj te su uspjeli ostvariti 157.800 noćenja, što je čak 23 tisuće noćenja više nego te rekordne godine, s time da je oko 10 posto noćenja više bilo u samom hotelu, 143 tisuće.

Broj kupača koji dolaze na Vodeni planet je nešto manji nego 2019., što je posebice rezultat zatvaranja prvih mjeseci, ali i zbog jako dobro zauzetog hotela, pa smo ponekad bili primorani zatvoriti bazene za vanjske kupače. Tu smo ostvarili 170 tisuća noćenja, dakle dosta manje nego 2019., ali s druge smo strane povisili broj ulazaka u sauna svijet za 15 posto, a povećan je i broj wellness tretmana kojih je bilo više od 13 tisuća, što je povećanje od 6 posto – pojasnio je Čretnik dodavši kako su povodom sistema fleksibilnih cijena u hotelu i glampingu uspjeli ostvariti dosta više cijene noćenja i pansiona, tako da je za noćenje bila u prosjeku postignuta 13 posto viša cijena, nego 2019. godine.

– Iako to još nisu službene brojke, ostvarili smo 11,6 milijuna eura prihoda, odnosno čak 17 posto više nego 2019., ali je sama dobit iz poslovanja je nešto niža i bit će oko 900 tisuća eura. Broj zaposlenih je na razini 2019., povećan je za 3 posto i danas imamo 191 zaposlenog. Bez strane radne snage ne bismo mogli ostvariti rezultate koje smo ostvarili. Čak 22 posto radnika su stranci, a najviše ih ima iz Makedonije i Indije. Masu za plaće smo povećali za više od 17 posto, što je jedna od bitnih mjera kojom smo uspjeli zadržati ljude da rade u ovoj grani – zaključio je Čretnik.

jmiklauzic/www.sjever.hr
09.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.