Now Reading:
FOTO Nakon dvije godine pauze okupili se bosanskohercegovački Hrvati – župan Stričak: Iako nas je samo 4 milijuna, kada se vide crveno-bijele kockice zna se tko smo i što smo
Full Article 4 minutes read

FOTO Nakon dvije godine pauze okupili se bosanskohercegovački Hrvati – župan Stričak: Iako nas je samo 4 milijuna, kada se vide crveno-bijele kockice zna se tko smo i što smo

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten podružnica Varaždinske županije u subotu je u hotelu Turist ponovno održala blagdansko druženje članova te obilježila 13. godišnjicu svog djelovanja.

Bila je to i prilika za osvrt na proteklu godinu i najavu iduće, ali i za zahvalu članovima koji su doprinijeli radu Udruge dodjelom zahvalnica.

Predsjednik Udruge Ivica Andrić podsjetio je kako od osnutka 2005. godine pa do danas Prsten djeluje kroz šest podružnica, uključujući i podružnicu Varaždinske županije te tri ogranka.

-Treba spomenuti našu Udrugu bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten sa sjedištem u Vitezu te brojne aktivnosti unutar Prstena koje se odvijaju kroz Forum mladih, Klub žena, Klub znanstvenika, Klub poduzetnika, Klub stipendista, Zakladu Prsten te razne sekcije, kao što su kulturno umjetničko društvo i nogometna sekcija. Udruga Prsten danas ima preko 3.500 članova i oko 230 gospodarskih subjekata koji kroz svoja poduzeća zapošljavaju preko 11.000 osoba i generiraju 5,5 posto hrvatskog BDP-a – kazao je Andrić.

Dodao je i kako je Prsten od trenutka osnivanja pa do danas, kroz razne manifestacije i humanitarna djelovanja, prikupio i podijelio razne donacije, a ono što se posebno ističe je broj stipendija koji se krajem godine popeo na brojku od njih ukupno 316.

-To je dobra naznaka budućnosti Prstena kao udruge. Prsten sam po sebi znači pouzdanost, poštenje, odgovornost, povjerenje, zajedništvo. Uvjeren sam da će naš prsten sastavljen od malih dijelova koji čine naši članovi kroz vrijeme i budućnost biti još čvršći, sjajniji i uvijek otvoren za nove članove i druženja – zaključio je Andrić.

Blagdanskom druženju i obilježavanju 13. godišnjice djelovanja županijske podružnice Udruge Prsten prisustvovao je i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je pohvalio dobru suradnju između Udruge i Varaždinske županije.

-Želja mi je da se svi oni koji se nađu na području Varaždinske županije, koji ovdje žive i koji su putnici dobronamjernici, kao i radnici iz trećih država, osjećaju dobro i komotno – poručio je Stričak osvrnuvši se na prošlu, 2022. godinu u kojoj izazova nije nedostajalo.

Nju su, naime, obilježili borba protiv pandemije koronavirusa, prijem raseljenih osoba iz Ukrajine, najveća prometna nesreća u povijesti Varaždinske županije te energetska kriza i sveopći rast cijena, no bez obzira na to, kaže župan, u zajedništvu i dijalogu moguće je sve to prevladati.

-Posebno me raduje da njegujete svoje korijene jer kada čovjek ostane bez svojih korijena pitanje je tko je i što je. Mi smo danas članica najprestižnijih integracija na svijetu i iako nas ima samo četiri milijuna, kada se vide crveno-bijele kockice zna se tko su ti i što su. Upravo je to ono na što smo svi ponosni. Ono što je neraskidiva veza za vijeke vjekova Varaždinske županije i vaše domovine je 7. gardijska brigada Pume i zaista želim da mi te veze dodatno učvrstimo – rekao je župan Stričak.

Da ih zajedništvo i korijeni sve vežu naglasila je i Gordana Jelavić, potpredsjednica Udruge koja je poručila kako su uz njihov zavičaj i Varaždinska županija i varaždinski bregi gdje su mnogi od njih ponovno izgradili svoje živote našli posebno mjesto.

-Zajedništvo nas veže, vežu nas korijeni koji se ne smiju i ne mogu zaboraviti. Uz sve ovo što činimo u udruzi, a činimo puno, zaboravu mjesta nema. Mi ćemo ove godine stipendirati 21 studenta, a ono što nam je velika zadaća za cijelu godinu je stipendirati njih do 50. Dati nekome obrazovanje, olakšati mu taj put, to je velik posao i velika radost. Na mladima će svijet ostati i tome treba težiti – poručila je Jelavić.

tklopotan / www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.