Now Reading:
OMILJENA SLASTICA SA SKIJALIŠTA I U VAŠOJ KUHINJI: Napravite sami najukusnije i najmekše germknedle
Full Article 2 minutes read

OMILJENA SLASTICA SA SKIJALIŠTA I U VAŠOJ KUHINJI: Napravite sami najukusnije i najmekše germknedle

Mnogo je onih koji jednostavno obožavaju ovu popularnu zimsku slasticu, a možda je baš i nemaju prilike jesti na mjestima kao što su skijališta ili adventi, a na kojima se ona najčešće nudi, tako da će vam ovaj odličan recept itekako dobro doći.

Ukusne i mekane germknedle možete pripremiti i u toplini svoga doma, a mi vam donosimo provjereni recept objavljen na portalu Jutarnji list.

Potrebni sastojci:

Za tijesto:
500 grama glatkog brašna
vrećica suhog kvasca
3,5 dcl toplog mlijeka
70 grama šećera
1 jaje
60 grama maslaca (omekšanog)
korica jedne naranče

Za nadjev:
džem od šljiva

Za umak:
400 ml mlijeka
3 žumanjka
1 mahuna vanilije
90 grama šećera
2 žličice gustina

Za posip:
mak

Postupak:
U malo toplog mlijeka stavite suhi kvasac. Dodajte dvije žličice šećera. Ostavite da reagira otprilike 30 minuta. U veliku posudu stavite brašno i dodajte uzdigli kvasac, šećer, jaje, omekšani maslac, koricu naranče i s ostatkom toplog mlijeka umijesite glatko tijesto. Koristite miješalicu za tijesto ili mikser s nastavcima za miješenje tijesta. Mijesite oko 15 do 20 minuta. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena.

Kad je tijesto naraslo, premjesite ga i podijelite u 12 jednakih “loptica”. Loptice valjkom razvaljajte i u sredinu stavite žličicu džema od šljiva. Rubove loptica dobro stisnite i formirajte kuglicu. Stavite na papir za pečenja. Ponovite postupak sa svih 12 loptica. Loptice pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se drugi put dižu na toplom mjestu oko 20 minuta. Dok se loptice drugi put dižu, pripremite umak od vanilije. Na laganoj vatri zagrijte mlijeko u koje ste dodali sjemenke mahune vanilije. U posebnoj posudi izmiješajte žumanjke sa šećerom i gustinom. Kad je mlijeko već jako zagrijano, dodajte par žlica vrućeg mlijeka u žumanjke kako se ne bi skuhali. Tako dobivenu smjesu dodajte u ostatak mlijeka i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Germknedle kuhajte u posudi za kuhanje na pari oko 20 minuta. Ako nemate parilicu, kuhajte ih u kipućoj vodi oko 10 minuta. Poslužite s toplim umakom od vanilije i posute makom.

www.sjever.hr / www.jutarnji.hr
08.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.