Now Reading:
Sa slovenske i hrvatske strane granice ista želja, revitalizacija kumrovečke pruge – Šplajt: Sve se može isfinancirati iz EU fondova
Full Article 2 minutes read

Sa slovenske i hrvatske strane granice ista želja, revitalizacija kumrovečke pruge – Šplajt: Sve se može isfinancirati iz EU fondova

Ulazak u Schengen za cijelu je Hrvatsku od velikog značaja, a ukidanju granica najviše se raduju stanovnici koji žive uz granice.

-600 godina nije bilo granice, 30-ak godina je bila, a sad se nadamo da je više nikad neće biti i da ćemo učvrstiti naše odnose. Konačno sloboda, znači nema više granice, prolaziš svugdje, a to puno znači ljudima s jedne i s druge strane – kaže načelnik Općine Podčetrek Peter Misja za Danas.hr.

To su konačno i dočekali, ali sa slovenske i s hrvatske strane granice još je jedna želja – micanje ograde i revitalizacija kumrovečke pruge kojom je zadnji vlak prošao 2000-ih.

Podsjetimo, kumrovečka pruga proteže se od Savskog Marofa, preko Kumrovca do Slovenije. Služila je za prijevoz putnika i robe i za sutlanski je kraj bila itekako važna. Predionica u Klanjcu i ljevaonica obojenih metala u Kumrovcu razvijale su se zahvaljujući ovoj pruzi, a i pruga je bila koliko-toliko rentabilna jer su stari zagorski cugovi vodili stanovnike toga kraja u bolji život.

Gradonačelnici i načelnici s obje strane Sutle granice su se riješili, a sada natrag žele i vlakove, žele da ih ova pruga opet povede u bolji život, kaže načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

-To bi sve moglo biti isfinancirano iz Europskih fondova, pogotovo iz novog Interreg programa. Trebali bi se požuriti, trebali bi i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatske željeznice razumjeti da možemo tu prugu revitalizirati – ističe Šplajt.

Od Schengena su velika očekivanja. Naime, u kumrovečkoj ljevaonici obojenih metala 90 posto proizvoda izvoze, pa će protok robe između susjednih država biti brzinski, piše Danas.hr.

Kako je istaknuo Misja, inicijativa za revitalizaciju kumrovečke pruge postoji već dugo, organizirani su i susreti vodećih ljudi hrvatskih i slovenskih željeznica, ali dosad nije postignuto gotovo ništa.

-Treba imati volju i to riješiti – kaže Misja.

foto: ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
a.kučić/sjever.hr
05.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.