Now Reading:
PANIKA U MEĐIMURJU- krumpira ima još samo za dva tjedna
Full Article 2 minutes read

PANIKA U MEĐIMURJU- krumpira ima još samo za dva tjedna

Nakon velikog skoka cijena hrane u 2022. godini te najavama o novim poskupljenjima koja nas očekuju, prema svemu sudeći građane očekuje novi udarac po džepu. Naime, kako doznaje RTL Danas za mjesec dana više neće biti domaćeg krumpira.

Skladišta su gotova prazna, a uvozni krumpir sigurno neće biti jeftiniji od onog domaćeg.

U Belici, međimurskoj općini koja proizvodi najviše krumpira u Hrvatskoj suša je odnijela 50 do 60 posto prinosa, a kako je riječ o namirnici u kojoj hrvatska obično ima možda i najveću samodostatnost – stvari su došle na naplatu. Tek je siječanj, a palete u kojima bi trebali biti krumpiri su prazne.

– Stanje domaćeg krumpira je pri kraju i jako su ga male količine. Kada bi sada prekinuli uvoz, mislim da bi ostali bez našeg krumpira u roku dva tjedna – rekao je za RTL Danas predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, Damir Mesarić.

Skladišta se prazne zbog velike potražnje, ove godine čak je i trgovačkim lancima bilo u interesu bilo nabavljati i prodavati domaću robu.

Uvoza po dampinškim cijenama više nema, a zapadne zemlje poput Francuske i Njemačke još su gore prošle u suši te su im troškovi proizvodnje bili i veći. Kako je za RTL Danas potvrdio Mesarić cijeni uvozne robe samo je nebo granica te će ona vjerojatno jako narasti.

www.sjever.hr / www.danas.hr
05.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.