Now Reading:
NIJE DUGO TREBALO: Pojavile su se lažne novčanice eura. Pripazite na ovaj natpis!
Full Article 3 minutes read

NIJE DUGO TREBALO: Pojavile su se lažne novčanice eura. Pripazite na ovaj natpis!

Iako Hrvatska tek tri dana koristi euro kao službenu valutu, već su se pojavile lažne novčanice. Naime, iz policije su upozorili kako zadnjih dana primaju više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica u toj novoj hrvatskoj valuti, piše Hina, a prenosi Index.

Tako iz brodsko-posavske policije navode više slučajeva u kojima su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u eurima, na kojima je ispisano “Souvenir production”, odnosno “This is not legal it is to be used for motion props”.

Novogradiškoj je policiji u ponedjeljak stigla dojava kako je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području općine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura. Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traga za tim prevarantom.

Krajem prošle godine i na području Slavonskog Broda zabilježen je i slučaj kada je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom, a ne pravom novčanicom od 50 eura, platio taxi uslugu.

Iz policije zbog toga upozoravaju građane da budu oprezni i svaku euro novčanicu dobro pogledaju jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe i nastojat će iskoristiti svaku priliku kako bi „ubacili” lažnjak. Također, pozivaju građane da im odmah jave svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.

Podsjećaju na objavu Hrvatske narodne banke kako su u optjecaju dvije serije euronovčanica – prva se sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura). Druga, koja se još naziva i serija “Europa”, ima iste apoene, osim onog od 500 eura koji se više ne tiska, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničke značajke obje serije euronovčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke, gdje je i potpis predsjednika/ce ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj, prenosi Index.

Za lakšu provjeru autentičnosti novčanica, HNB preporučuje četiri koraka – osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri. Građani su pozvani da osjete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svjetlu i provjere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom, a ovdje možete pogledati kako detaljno provjeriti autentičnost eura.

Kako bi provjerili njihovu originalnost, euronovčanicu mogu nakrenuti i provjeriti hologram, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom.

Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe.

www.sjever.hr / hina.hr / index.hr
03.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.