Now Reading:
Mursko Središće i Lendava simbolično proslavili trajno micanje granice
Full Article 2 minutes read

Mursko Središće i Lendava simbolično proslavili trajno micanje granice

Gradovi Mursko Središće i Lendava stoljećima žive u suživotu, uzajamno uzrokuju razvoj, a stanovnici su ovih pograničnih gradova zbog poslovnih, obiteljskih i prijateljskih razloga dobro povezani.

Ulazak Republike Hrvatske u zonu Schengena je povijesni trenutak za cijelu zemlju, baš kao i trajno ukidanje granica između Murskog Središća i Lendave, dva pogranična grada. Ulazak u Schengen otvara novu perspektivu za gospodarski razvoj i svaki drugi oblik suradnje, od društvenog i kulturnog, pa do sportskoga i otvaraju se nebrojene perspektive.

Proslava je započela prije ponoći, posljednjim prelaskom granice uz kontrolu s izaslanstvom iz Murskog Središća. U Lendavi su „pokupljeni” predstavnici prijateljskog grada, koji su zajedno sa Središćancima prvi put prešli granicu tik nakon ponoći, uz podignute rampe.

Autobus je dočekan vatrometom koji je okupljene uveo u Novu godinu, ali i novo vrijeme za sve stanovnike najsjevernijeg grada. Na graničnom je prijelazu upriličen program na koje su se obratili saborski zastupnik i gradonačelnik Dražen Srpak, župan Občine Lendava Janez Magyar, načelnik Policijske postaje Mursko Središće Miljenko Vrbanec te predstavnik slovenske policije.
Nakon toga upriličeno je druženje uz zvukove tamburica Oldtajmer benda. Povijesni trenutak obilježen je povijesnom simbolikom, a simbolika novog početka u Novoj godinu ovaj je put dobila sasvim novu dimenziju.

sjever.hr/mursko-sredisce.hr
01.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.