Now Reading:
MAMURLUK JE GADNA STVAR Ovo su savjeti koji će vam sutra jako dobro doći!
Full Article 4 minutes read

MAMURLUK JE GADNA STVAR Ovo su savjeti koji će vam sutra jako dobro doći!

Novogodišnja noć bez alkohola? Manje je onih koji će se odlučiti upravo za to, a više onih drugih koji će ne samo popiti, već vjerojatno i malo (ili malo jače) pretjerati.

Ako ćete previše popiti, a prvi dan nove godine ne želite provesti u krevetu boreći se s mamurlukom, isprobajte neke od savjeta koje je objavio magazin Glamour, a prenosi Tportal.

Vjerovali ili ne, mamurluk se liječi hranom. No najvažnije pitanje je kojom hranom. Ako se nakon novogodišnjeg tulumarenja želite pribrati i mamurluk izliječiti u najkraćem mogućem roku, sljedeće namirnice i pića obavezno uvrstite na meni:

Voda
Alkohol dehidrira tijelo, pa se voda svakako nalazi na prvome mjestu ove liste. Pijenje veće količine vode ublažit će bubnjajuću glavobolju.

Voćni sok
Nakon popijene veće količine alkohola, razina šećera u tijelu vjerojatno će se poprilično sniziti povlačeći sa sobom i cijeli niz simptoma mamurluka. Stoga posegnite za čašom voćnog soka. Osim što će vam priskrbiti potrebnu količinu prirodnog šećera, zamijenit će elektrolite koje ste izgubili te organizmu dati i dozu vitamina. Sok od jabuke ili brusnice bolji izbor od narančinog soka zbog niže razine kiselosti.

Kiseli krastavci
Poveća količina alkohola prazni zalihe vitamina, minerala i soli u tijelu, a upravo su kiseli krastavci bogati hranjivim tvarima, uključujući vitamin A, željezo, kalij, vitamin K, kalcij i magnezij. Stoga, iako zvuči malo čudno, upravo vam kiseli krastavci mogu pomoći da pobijedite mamurluk.

Konzervirana tuna
Možda malo čudan odabir, no mineralima bogata hrana, baš poput konzervirane tunjevine, nadomjestit će potrošene hranjive tvari u tijelu čiji manjak uzrokuje pojavu mamurluka.

Banane
Što ste više alkohola popili, to je vaše tijelo više dehidrirano, a što je veći stupanj dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalija. Nedostatak kalija izaziva osjećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnina. Stoga navalite na banane i skratite si muke.

Kruh od cjelovitih žitarica
Nakon tulumarenja dobro će vam doći i pokoja šnita kruha od cjelovitih žitarica. Osim što će vam iznimno pasati, žitarice u kruhu su vrlo dobar izvor detoksirajućeg vitamina B, kao i esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne jetri kako bi se regenerirala.

Grah
Grah je veliki izvor vlakana i folne kiseline, kao i proteina koji pomažu tijelu da se oporave. Prilikom pripravljanja, smanjite inače uobičajenu količinu soli, a grah na tostu odličan je izbor obroka u ovom slučaju.

Smeđa riža
Smeđa riža još je jedan odličan izvor ugljikohidrata, a osobito je bogata B vitaminom i proteinima.

Jaja
Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to tijelo reagira proizvodnjom protuaktivnog kemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji sadržan u glutation, što će tijelu pomoći da očisti preostale toksine.

Čaj od mente
Čaj od mente pomoći će pri smirivanju probave, ublažavanju napetosti i nadutosti i ostalih neugodnosti u želucu. Osim toga, ubrzat će detoksikacijski proces.

Čaj od kamilice
Ako želite smiriti nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za kutijicom čaja od kamilice. U šalicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomože kod mamurluka, prenosi Tportal.

Špinat
Jedna od najboljih namirnica u slučaju mamurluka je špinat. Naime, sadrži sve što vam je prijeko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive tvari koje liječe mamurluk.

Rajčice
Rajčice su bogate vitaminom C, ali i glutationom, tvari koje i samo tijelo proizvodi kako bi se oslobodilo toksina. Rajčice možete jesti svježe ili si pak napravite zdravi sok.

Šparoge
Osim što pomažu u postizanju ravnoga trbuha, šparoge su odlične i prilikom liječenja mamurluka. Naime, ovo povrće prepuno je aminokiselina i antioksidansa.

Mljevena crvena paprika
Mljevena i ljutkasta crvena paprika zapravo je prirodni analgetik, tako da bi vam ovaj začin mogao postati poprilično dobar saveznik u borbi protiv mamurluka, točnije glavobolje. Naime, ljute namirnice pokreću metabolizam, a samim time i prirodno detoksikacijski proces tijela.

Mrkva
Sve korjenasto povrće jarkih boja obiluje detoksikacijskim vitaminima i mineralima, kao i prirodnim šećerima.

Limeta
Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mamurluka. Probajte popiti dvije čajne žličice svježe iscijeđenog soka od limete ili pak nekoliko kapi tog soka dodajte u žlicu meda. Razliku ćete odmah uočiti, posebice ako to napravite čim se probudite.

Jabuke
Pojesti jabuku na prazan želudac još je jedan trik u liječenju mamurluka. Naime, jabuke sadrže antioksidanse, voćne šećere i minerale poput magnezija koji ubrzavaju prirodni proces detoksikacije tijela.

Imate li vi kakav isprobani recept protiv mamurluka? Pišite nam!

sjever.hr/tportal.hr
31.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.