Now Reading:
Varaždinska županija svojim učenicima i studentima dodijelila nikad veće stipendije – zamjenica Zagorec: Stvaramo županiju znanja kroz sustav jednakih šansi
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija svojim učenicima i studentima dodijelila nikad veće stipendije – zamjenica Zagorec: Stvaramo županiju znanja kroz sustav jednakih šansi

Najljepši poklon povodom božićnih i novogodišnjih blagdana u petak je stigao učenicima i studentima iz Varaždinske županije. Naime, zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec s 96 novih stipendista potpisala je ugovore o stipendiranju za što su u županijskom proračunu povećana sredstva za čak 32 posto što je nova potvrda koliko Županija ulaže u obrazovanje.

Inače, ove je godine čak 53 posto svog izvornog proračuna usmjerila prema obrazovanju, a budući da u tom smjeru nastavlja i iduće godine, još jednom potvrđuje kako želi biti županija znanja te da ima ozbiljne namjere ulagati u svoju budućnost – svoje mlade. Tome u prilog govore i podaci da će za sufinanciranje prijevoza izdvojiti 3,3 milijuna eura, za dodatno opremanje Centara izvrsnosti 500 tisuća eura, a za ukupno 190 stipendija 300 tisuća eura.

-Danas potpisujemo ugovore s 96 naših stipendista, plus 94 koji nastavljaju dalje stipendiranje koji su ugovore sklopili protekle godine. Ukupno ćemo stipendirati 190 stipendista za što je u proračunu osigurano 300 tisuća eura – pojasnila je zamjenica Zagorec.

Spomenimo i kako se stipendije dodjeljuju uspješnim učenicima i studentima, onima slabijeg socioekonomskog statusa, kao i onima koji se školuju za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju. Također, 30 stipendija dodjeljuje se učenicima Srednje škole Arboretum Opeka te škole u Ludbregu, studentu koji je bio najbolji učenik završnih razreda, kao i učenicima koji su postigli odlične rezultate na međunarodnim natjecanjima.

-Vjerujem da svi ovi podaci govore u prilog tome da se Varaždinska županija opredijelila da bude županija znanja, da imamo ozbiljne namjere, a to je naša dužnost, ulagati u naše mlade, u našu budućnost te da ono što od prvog dana govorimo, svakog dana i potvrđujemo – stvaramo županiju znanja kroz sustav jednakih šansi – zaključila je Zagorec.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek pojasnio je kako su iznosi svih stipendija u odnosu na prošlu školsku, odnosno akademsku godinu povećani, pa će tako učenička stipendija sada iznositi 65 eura, a studentska 130 eura. Riječ je o najvećim iznosima stipendija na području Varaždinske županije.

– Deficitarna zanimanja jako su važna, pa imamo naš učenički program, ali i program koji provodimo s Obrtničkom komorom. Oni su prvi koji su u kontaktu s realnim sektorom u području obrtništva i znaju kako treba djelovati. Taj program ide dalje. Naša odluka o stipendiranju uvijek se nadopunjuje u pravcu sustava jednakih šansi – rekao je Huđek.

Osvrnuo se i na nevjerojatne rezultate koje učenici Varaždinske županije postižu na međunarodnim natjecanjima. Naime, upravo je uoči potpisivanja ugovora o stipendija dodijeljena 19. ovogodišnja nagrada za osvojenu medalju na međunarodnom natjecanju.

-Pola medalja koje stignu u Hrvatsku osvojimo mi, a pola svi ostali. To je rezultat svega ostalog, a stipendije su tu bitan element koji nama podiže sposobnost sustava. Dajemo na važnosti mladim ljudima. Moramo ih pripremati da u stvarnosti postanu građani Europe, a da bi to postali ukupan sustav mora funkcionirati na način da prepoznamo sposobnost svakog našeg učenika i da svaki naš učenik dođe do uspjeha – poručio je Huđek.

Jedna od stipendistica je Azra Detić, maturantica Medicinske škole Varaždin koja je kazala kako je ova stipendija najveći pokazatelj njihovog truda i znanja kojeg su ostvarili kroz školovanje, kao i onog što će tek ostvariti.

-Stipendija nam je i veliki poticaj za dalje da se nastavimo truditi i učiti kako bi došli do željene budućnosti. Svoju ću stipendiju najvjerojatnije iskoristiti za pripremu za maturu što mi je sada najvažnije – rekla je Azra.

Ugovor o stipendiranju potpisao je i Filip Križanić, student 1. godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

– Stipendija jako dobro dođe nama studentima, ali i roditeljima da pokriju dio troškova koje studentski život nosi – kazao je Filip.

tklopotan / www.sjever.hr
30.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.