Now Reading:
ZADNJI DETALJI Još četiri dana dijeli nas od uvođenja eura – neke usluge neće raditi, pripremite gotovinu
Full Article 3 minutes read

ZADNJI DETALJI Još četiri dana dijeli nas od uvođenja eura – neke usluge neće raditi, pripremite gotovinu

Završila je sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, piše Index. Premijer Andrej Plenković poručio je kako je uvođenje eura, uz Schengen, konačni korak Hrvatske s obje noge u najdublju integraciju Europske unije čime se ostvaruje strateški program Vlade i ispunjuje preuzeta obveza članstva u Europskoj uniji.

-Postajemo 20. članica europodručja. Mi ćemo uvođenjem eura biti znatno zaštićeniji u krizama s kojima se suočavamo – rekao je Plenković najavivši kako će ovaj prelazak obilježiti iza ponoći 1. siječnja kada će ministar Primorac i guverner Vujčić na bankomatu blizu HNB-a podići prve eure.

1. siječnja povodom članstva Hrvatske u Schengenu u Zagreb stiže predsjednica Europske komisije s kojom će predstavnici Vlade posjetiti GP Breganu. Dočekat će ih slovenska predsjednica s kojom će razgovarati o novom režimu bezgraničnih kontrola. Potom će s Ursulom von der Leyen na Trgu bana Josipa Jelačića popit kavu koju će platiti eurokovanicama, donosi Index.

Ministar financija Marko Primorac rekao je kako je zbog uvođenja eura izmijenjeno 70 zakona, a usklađivanje zakonodavstva nastavlja se i u 2023. godini. Poseban naglasak je, rekao je ministar, na zaštiti potrošača. Od 5. rujna je stupilo na snagu obvezno dvojno iskazivanje cijena s ciljem informiranja kupaca.

U ovom tjednu je i finalna faza opskrbe gotovim novcem eura.

Od 1. siječnja počinje razdoblje dvojnog optjecaja, gdje se uz kune koristi i euro. Građani će moći plaćati proizvode i usluge u kunama, a povrat će dobivati u eurima. Od 4000 bankomata, 1300 bankomata će do 31. prosinca isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja će 2700 bankomata biti spremno za isplatu eura.

Građani će imati godinu dana za zamjenu kuna u eure. U slučaju da to ne obave u tom periodu, moći će to obaviti neograničeno u HNB-u kada se radi o novčanicama, a kovanice će moći mijenjati još naredne dvije godine.

-Dobrobiti od eura će biti vidljive, značajne i trajne. Sigurno je da eurom stječemo instrument koji će Hrvatskoj omogućiti da bude ekonomski jača i otpornija na ovu i sve buduće krize – rekao je Primorac.

Guverner Boris Vujčić rekao je da su sve novčanice eura nabavljene i distribuiraju se prema gotovinskim centrima i bankama, kao što će kasnije i prema poduzećima. Što se tiče procesa kovanja eurokovanica, Vujčić je rekao da se i on uspješno provodi kraju.

-Predopskrba poduzeća koja je započela u prosincu do sada se odvijala sporom dinamikom. Nadam se da će se u idućim danima intenzivirati. Pozivam poduzetnike da pripreme potrebne količine eura za poslovanje na vrijeme – rekao je.

Početni paketi eura za građane mogu se kupiti u bankama, Pošti i Fini. Do sada je prodano 682 tisuće početnih paketa, odnosno približno 60 posto od ukupnog broja paketa.

Guverner je rekao kako su se banke dobro pripremile i da se ne očekuju nikakva neugodna iznenađenja.

-Dio usluga tijekom novogodišnjeg vikenda će biti ograničeno dostupan ili nedostupan te je dobro imati kod sebe nešto gotovine – poručio je Vujčić.

www.sjever.hr / index.hr
28.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.