Now Reading:
“Jer naši su životi važni”: Zagorci prosvjedovali zbog spojne ceste Zabok – Lepajci i blokirali promet
Full Article 4 minutes read

“Jer naši su životi važni”: Zagorci prosvjedovali zbog spojne ceste Zabok – Lepajci i blokirali promet

Nakon što je završen najznačajniji infrastrukturni projekt na području općine Sveti Križ Začretje – druga faza spojne ceste Zabok – Krapina, dionica od Svetog Križa Začretja do Lepajci, buknulo je nezadovoljstvo građana koji su upozoravali da cesta nije u potpunosti sigurna te su utorak organizirali i prosvjed u Svetom Križu.

Riječ je o dionici dugoj 5 kilometara, investitor su Hrvatske ceste, a kako je objasnila organizatorica Tatjana Belanović, cilj prosvjeda je zatvaranje ceste, sve dok ne bude apsolutno sigurna na svim kritičnim točkama.

-Trenutno su četiri takve točke; skretanje za Štrucljevo, raskrižje spojne ceste i Ulice Matije Gupca, raskrižje spojne ceste i Ulice Marije Jurić Zagorke te prijelaz u Dukavcu. Pokazalo se u trenutku kada je spojni dio od Zaboka do Začretja pušten da su na skretanju u Štrucljevu počele nesreće i to nam je prva kritična točka. Na ovoj se dionici još nisu dogodile nesreće, srećom sad su praznici, pa to djecu spašava, no vidjet ćemo što će biti nakon dva tjedna kada škola ponovo počne – izjavila je Belanović.

Oko 1500 građana u travnju ove godine potpisalo je peticiju za povećanje sigurnosti na spojnoj cesti Zabok – Krapina, a prosvjednici su danas istaknuli da je cijela prometnica nesigurna.

-Na prijelazu Dukovec nema obilježenog pješačkog prijelaza, pa školarci i odrasli tamo prelaze preko spojne ceste bez obilježenog pješačkog prijelaza. Raskrižje sa Zagorkinom ulicom je nesigurno jer ta cesta vodi do škole koja je udaljena dvjestotinjak metara. Djeca tu stoje i ne usude se prijeći cestu, a nekad stoje na sredini ceste i ljudi ne staju – rekla je Belanović

Naglasila je kako obećanjima koja su imali priliku čuti ne vjeruju.
-Peticija je potpisivana u travnju, potpisalo se 1500 ljudi, u svibnju je HRT snimao prilog, nakon čega su Hrvatske ceste ponovo obećale semafor, a danas je kraj prosinca i semafora još nema, a cesta je puštena u promet – naglasila je Belanović.

I Općina Sveti Križ Začretje nije bila suglasna s puštanjem u promet te dionice ceste te su u nekoliko navrata upozoravali i pisali peticiju. Kako su naglasili, izgradnjom nove ceste stvorila su se dva opasna raskrižja, stoga su zatražili izgradnju rotora ili postavljanje semafora na tim raskrižjima.

Načelnik Marko Kos pridružio se prosvjednicima jer je, kako je naglasio, želio dati support volji građana.

-Mi smo uvidjeli sve probleme koji jesu, nakon otvorenja prve faze, prve dionice spojne ceste Zabok – Sveti Križ Začretje, Od tog dana otvorenja prometnice i početka nesreća koje su se dešavale na ovom terenu, mi smo upozoravali na nelogičnosti, možda zastarjele metode ili modele križanja koja su ovdje u Začretju isprojektirana i nadali smo se poboljšanju, odnosno modernijem pristupu – rekao je Kos dodajući da se cirkulacija vozila povećala te da treba pristupiti kvalitetnijim, novijim, modernijim rješenjima.

-Ono što se traži i očekuje nije samo mrtvo slovo na papiru, nego realizacija i osuvremenjivanje ovih raskrižja. Vidjeli smo u susjednim gradovima to odradili i ne vidim razloga da se na isti način ne bi i kod nas. Općina Sveti Križ Začretje još nije dobila potvrdu na koji bi način ova raskrižja trebala biti riješena, ali se nadam da će to biti riješeno na najbolji mogući način – zaključio je Kos.

I Krapinsko-zagorska županija dijeli zabrinutost roditelja djece koja pohađaju Osnovnu školu Sveti Križ Začretje, Općine Sveti Križ Začretje i najmanje 1.500 zabrinutih građana koji su potpisali peticiju za povećanje sigurnosti na spojnoj cesti Zabok – Krapina, istaknuto je u današnjem priopćenju iz Županije.

Nedavnim puštanjem u promet dionice ceste Sveti Križ Začretje – Lepajci stvorila su se dva opasna raskrižja s postojećim prometnicama, a posebno je zabrinjavajuće što su upravo tu putevi kojima djeca svakodnevno prolaze na putu do škole.

„Dakako da smo zadovoljni što se nastavljaju projekti cestogradnje na području Krapinsko-zagorske županije, no prioritet nam je sigurnost svih stanovnika naše županije i stoga još jednom pozivamo investitora da posveti punu pažnju sigurnosti prometa na navedenoj dionici. Apeliramo na Hrvatske ceste da naprave sigurnosnu analizu novih križanja te da ponovno razmotre zahtjeve za povećanje sigurnosti prometa, odnosno prije svega za uređenje novih križanja izgradnjom kružnog toka.

Uvjereni smo da će ova analiza pokazati opravdanost zahtjeva i u najkraćem roku dovesti do njihovih ispunjenja, a sve zbog omogućivanja sigurnog sudjelovanja u prometu svih sudionika, a posebno onih najmlađih”, ističe se u priopćenju.

a.kučić/sjever.hr
27.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.