Now Reading:
ZBOGOM, KUNO! Petsto milijuna novčanica ide u rezališta, kovanice na taljenje – jeste li spremni za novu valutu?
Full Article 2 minutes read

ZBOGOM, KUNO! Petsto milijuna novčanica ide u rezališta, kovanice na taljenje – jeste li spremni za novu valutu?

Hrvatska će kuna, nakon što je više od 28 godina bila u upotrebi kao službeni novac, na Novu godinu biti zamijenjena eurom, a više od 500 milijuna komada novčanica i oko 5200 tona kovanica bit će otpremljeno u strojeve za rezanje i taljenje, donosi Jutarnji.hr

Ukupno je otisnuta jedna milijarda i 570 milijuna komada svih novčanica u vrijednosti od 187 milijardi kuna. Iako u HNB-u ističu da su kune kvalitetne novčanice, one se upotrebom troše, pa je do sada povučeno i uništeno više od milijardu komada novčanica u vrijednosti 104,5 milijarde kuna.

Najviše je tiskano apoena od 200 kuna, pa 100 kuna i na kraju 10 kuna. Posljednjih godina najviše su u upotrebi bile novčanice od 200 kuna, pa od 10 kuna.

Povlačenje viškova kune počelo je u rujnu. Tada se obično nakon svake turističke sezone povlače viškovi kuna u trezore. Povlačenje je ove godine povećano. Kuna će se povlačiti postepeno i novčanice se mogu mijenjati neograničeno dugo, a kovanice tri godine.

Nakon prve godine zamjena kovanica će se moći obaviti bez naknade isključivo u HNB-u.

Papirnate novčanice eura imaju jedinstvene motive, a kovanice pored jedinstvene strane, na poleđini imaju nacionalne motive.

Na hrvatskim apoenima od jednog, dva i pet centi nalazi se napis HR na glagoljici, na 10, 20 i 50 centi je lik Nikole Tesle, a na dva eura mapa Hrvatske. Lik Nikole Tesle predložen je na javnom savjetovanju i za njega je glasalo 11 tisuća građana, te je istisnuo prijedlog motiva Dubrovnika.

No, kuna ipak neće posve otići u povijest. Lik toga malog, ali vrlo agresivnog predatora, čija su se krzna nekada koristila za plaćanje danka, ostat će otisnut na kovanici od jednog eura.

sjever.hr/jutarnji.hr
26.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.