Now Reading:
Odlična vijest! U suradnji s HŽ-om, Međimurska županija osigurala svojim studentima besplatan prijevoz vlakom
Full Article 3 minutes read

Odlična vijest! U suradnji s HŽ-om, Međimurska županija osigurala svojim studentima besplatan prijevoz vlakom

U Maloj vijećnici Međimurske županije u petak je održano potpisivanje ugovora o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovnih studenata s prebivalištem na području Međimurske županije između HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. i Međimurske županije.

Tom je prilikom međimurski župan Matija Posavec istaknuo kako mu je iznimno drago što nakon gotovo jednoglasnog izglasavanja proračuna Međimurske županije za 2023. godinu, može najaviti novu potporu odnosno mjeru i podršku međimurskim studentima.

– Od 1. siječnja ćemo u okviru Međimurske županije raspisati Javni poziv za sve naše studente koji imaju prebivalište na području naše županije, a koji studiraju na bilo kojem fakultetu u Republici Hrvatskoj s ciljem osiguravanja besplatnog prijevoza vlakom, neograničeno na bilo kojem prostoru Hrvatske. Tako će svi oni koji studiraju u našim Hrvatskim gradovima moći koristiti usluge Hrvatskih željeznica i ne trošiti novac na karte te će možda i češće dolaziti doma – pojasnio je župan Posavec dodavši kako se ovom suradnjom s HŽ putničkim prijevozom želi potaknuti veći prijevoz vlakom.

– Znamo da su trenutno vozni redovi takvi kakvi jesu i da imamo jednu sporost odnosno dugotrajnost u smislu odlaska od točke A do točke B, no ako potaknemo da se što više naših studenata vozi vlakom, onda je to benefit gdje se može ulagati i u željezničku infrastrukturu i iskoristiti sredstva da se tim povećanjem prometa na hrvatskim željeznicama i brzina vlakova i cijeli spektar ulaganja u HŽ pojača – poručio je župan Posavec.

Kako je pojašnjeno prilikom predstavljanja projekta, nakon prijave studenti će dobiti potvrdu, a registracija će se vršiti putem pametne kartice. Ponuda vrijedi i za vrijeme ljetnih praznika te je napomenuto kako navedene pogodnosti nisu predviđene isključivo za putovanja vezana uz dolazak i odlazak iz mjesta studiranja.

Predsjednik Uprave HŽ-a Putnički prijevoz, Željko Ukić naglasio je kako se Međimurje pridružilo velikom broju županija i zahvalio Županiji što podržava ovaj projekt povoljnog prijevoza studenata.

– Vlada Republike Hrvatske je u rujnu ove godine donijela odluku o pilot projektu Besplatnog prijevoza studenata, a koji se primjenjuje od 2. listopada ove godine do 30. rujna naredne godine – rekao je Ukić te podsjetio kako postoji još jedna mjera HŽ putničkog prijevoza uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

– Također omogućavamo i besplatan prijevoz predškolske djece i djece osnovnih i srednjih škola. Znači sva djeca u Republici Hrvatskoj do 19 godina mogu se voziti besplatno vlakom. Tako je ovim programom poticanja korištenja besplatnog željezničkog prijevoza obuhvaćeno skoro 900 tisuća potencijalnih putnika i to nam daje priliku i mogućnost da kod tih mladih ljudi stvaramo naviku putovanja – zaključio je Ukić.

jmiklauzic/www.sjever.hr
16.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.