Now Reading:
Međimurje uskoro obogaćeno još jednim nematerijalnim kulturnim dobrom – međimurskom gibanicom, kraljicom međimurskih kolača koja je dobila i raskošnu monografiju!
Full Article 4 minutes read

Međimurje uskoro obogaćeno još jednim nematerijalnim kulturnim dobrom – međimurskom gibanicom, kraljicom međimurskih kolača koja je dobila i raskošnu monografiju!

U Riznici Međimurja u četvrtak je predstavljena raskošna monografija posvećena međimurskoj gibanici, tiskana u nakladi Turističke zajednice Međimurske županije te lokalnih akcijskih grupa Međimurski doli i bregi i Mura–Drava. Autori djela su Janja Kovač, viša kustosica Etnografskog odjela u Muzeju Međimurja Čakovec, i gastronomski stručnjak i publicist Veljko Barbieri.

LAG Međimurski doli i bregi projektima u sklopu LEADER programa posvetio se i promoviranju kulturne te kulinarske baštine Međimurja s ciljem jačanja ponude autentičnih proizvoda i svijesti lokalnog stanovništva o tradicijskim i povijesnim vrijednostima našega kraja. Novim projektom nazvanim „Okusi domaće!“ radi se na prepoznatljivosti Međimurja kroz prizmu gastronomskih delicija, primamljivog segmenta turističke i gospodarske aktivnosti. Pri tome je važno mjesto dano specifičnom proizvodu – međimurskoj gibanici.

-LAG Međimurski doli i bregi učinio je prve korake prema zaštiti izrade međimurske gibanice, no potrebno je još intenzivnog promotivnog rada da bi se stiglo do cilja – zasluženog upisivanja međimurske gibanice u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalnog kulturnog dobra – naglasila je predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi Sanja Krištofić koja je s predsjednikom LAG-a Mura i Drava Mariom Moharićem bila akter ovog iznimno značajnog projekta za Međimurje.

U monografiji „Međimurska gibanica“ priča o kolaču slojevita je – baš kao i slastica sama – te čitatelje vješto vodi kroz međimurske legende i pejzaže do samog srca glavne teme.

-Međimurskoj gibanici – kraljici međimurskih kolača – nije posvećeno dovoljno literature, ne priprema se u svakom međimurskom restoranu, ni na koji način nije zaštićena, nije robna marka, te se upravo ovim projektom pokušavaju potaknuti promjene, podići razina svijesti o važnosti očuvanja kulinarske baštine i njezine uloge u poticanju gospodarskih aktivnosti. Zato je LAG Međimurski doli i bregi u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije, Muzejom Međimurja i LAG-om Mura-Drava pokrenuo izradu monografije posvećene međimurskoj gibanici. Želimo da svaki naš gost, svaki prolaznik kuša međimursku gibanicu i naše autohtono vino pušipel – kazao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Najbolja poznavateljica međimurske gibanice etnologinja Janja Kovač godinama se trudi ovoj doista izvornoj slastici pribaviti oznaku autohtonog međimurskog jela – što je međimurskim susjedima u Prekmurju pošlo za rukom – no međimurska se gibanica ipak razlikuje od njihove.

-U publikaciji su sakupljena znanja kojima raspolažemo, spoznaje o nastanku recepture i njezinih mijena tijekom prošlosti. Međimurska gibanica je spoj gastronomske kreativnosti i jednostavnosti, priprema se od lokalnih i dostupnih namirnica te u maštovitom kombiniranju daje kraljevski rezultat. Danas je prepoznatljiv i specifičan kolač: između listova tankog tijesta jedan iznad drugog dolaze četiri nadjeva, a na vrh vrhnje. Uvriježeno je da se nadjevi spremaju od jabuka, oraha, sira i maka no njihov redoslijed nije uvriježen, te se kod različitih kuharica i u receptima mogu naći drugačiji rasporedi. Kolač se ne rola, već se polažu vodoravni slojevi tijesta i nadjeva. Prekmurska i međimurska gibanica često se smatraju istim kolačem, dok neki autori smatraju da se radi o različitim slasticama s obzirom na vrstu tijesta koje se koristi – pojasnila je autorica djela te istaknula podatak da ju je u svojim bilješkama već u 17. stoljeću spominjao Nikola Zrinski, što dovoljno govori o njenoj povijesti.

-Važna nam je zaštita umijeća izrade međimurske gibanice – koju je pokrenuo LAG Međimurski doli i bregi u suradnji s TZ-om Međimurske županije – te se od nadležnog Ministarstva nadamo priznanju i vrednovanju koje će omogućiti da međimurska gibanica i njezino umijeće izrade budu upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Međimurje će tim priznanjem biti obogaćeno još jednim nematerijalnim kulturnim dobrom, koje će – vjerujem – uvelike pridonijeti promociji proizvoda tradicionalne gastronomije našega kraja – kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Poznata međimurska kuharica Slađana Herman pripremila je međimursku gibanicu koju su mogli degustirati brojni okupljeni na predstavljanju monografije.

www.sjever.hr / medjimurska-zupanija.hr
15.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.