Now Reading:
JAMSTO ZA SVAKO DIJETE Kroz rani predškolski odgoj i program rane intervencije u djetinjstvu prošlo 1885 djece i 1336 roditelja romske zajednice
Full Article 3 minutes read

JAMSTO ZA SVAKO DIJETE Kroz rani predškolski odgoj i program rane intervencije u djetinjstvu prošlo 1885 djece i 1336 roditelja romske zajednice

Visoka delegacija Europske komisije i UNICEF-ovog Regionalnog ureda za Europu i središnju Aziju u utorak je bila u posjetu Međimurskoj županiji kako bi se upoznali s tijekom programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“, financiranog sredstvima Europske unije.

Delegacija je tako posjetila Centar za djecu i obitelji u Paragu, a Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku zahvalila je Europskoj komisiji na svemu što su dosad napravili.

– Ovo što vidite nije samo materijalno, nego je to prava transformacija ove zajednice. UNICEF-u je takva transformacija vrlo važna jer je nama naglasak na svakom djetetu i to u više dimenzija: i što se tiče pravosuđa, i zdravstva i obrazovanja, dakle multidimenzionalna slika djeteta. Želimo da u tim svim područjima djeca imaju potrebne usluge u zajednici – rekla je Regina M. Castillo zahvalivši pritom svim partnerima, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na podršci te romskoj zajednici i njihovim predstavnicima, odnosno svim roditeljima koji su im vjerovali i koji su se željeli uključiti u radionice te koji su bili otvoreni prema promjenama.

– Ono što je jako važno jest da su se roditelji otvorili te da će ovi različiti timovi sastavljeni od različitih profesionalaca i stručnjaka dolaziti u obitelji, a ne da obitelji moraju dolaziti k njima – dodala je.

I sam međimurski župan Matija Posavec pohvalio je pohvalio je program te objasnio kako se radi o kvalitetnom i suštinskom prepoznavanju onih potreba na koje se s razine lokalne i regionalne uprave upozorava već godinama, a odnose se prvenstveno na odgoj djece koji treba biti sustavan i profesionalan.

– Rezultati svih ovih aktivnosti UNICEF-a idu kroz program zaštite djece i podrške obiteljima, a kroz koji je prošlo 485 djece i 545 roditelja za što je educirano 285 stručnjaka. U segmentu predškolskog odgoja i obrazovanja također su motivirani i educirani mnogi asistenti, odgajatelji, profesori i studenti i kroz rani predškolski odgoj i program rane intervencije u djetinjstvu prošlo je 1885 djece i 1336 roditelja. Te brojke govore koliko se sustavno i temeljito radi na jednoj promjeni paradigme uključivanja u kvalitetni život djece koja su iz deprimiranih obitelji i koliko je važno kroz ove centre pripremiti ih za život i kvalitetno praćenje nastavnog plana i programa – rekao je župan Posavec i zahvalio UNICEF-u na suradnji te ih pozvao da i dalje surađuju na projektima kako bi bili sukladni svim konvencijama Europske komisije i nacionalnim konvencijama te akcijskim planovima.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, Matija Oršuš naglasio je pak kako je je ponosan na prekrasan prostor Centra u Paragu.

– Ovo je prostor koji će koristiti naša djeca, a znamo da romska populacija ima velik broj djece i da je u romskom naselju Parag oko 800 mališana. S mališanima je teško raditi u romskoj zajednici, zbog uvjeta koje imaju kod kuće, stoga zahvala svima koji su pomogli i dali svoj doprinos da se ovakve stvari rade u romskim zajednicama. Ovo je stvarno hvalevrijedno, a hvala i timovima koji su svakodnevno u naselju i rade s našom djecom – rekao je Oršuš.

www.sjever.hr
13.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.