Now Reading:
Okusi i mirisi tradicionalnih božićnih kolača preplavili Atrij varaždinske Županijske palače: ako ste ih propustili kušati, ne brinite – imat ćete priliku i idućeg vikenda
Full Article 3 minutes read

Okusi i mirisi tradicionalnih božićnih kolača preplavili Atrij varaždinske Županijske palače: ako ste ih propustili kušati, ne brinite – imat ćete priliku i idućeg vikenda

Kako bi u vrijeme adventa građanima Varaždinske županije, ali i turistima dočarali okuse i mirise varaždinskog kraja, županijska Turistička zajednica u suradnji s Varaždinskom županijom i udrugama ove je subote u sklopu Adventa u županiji organizirala predstavljanje tradicionalnih božićnih kolača koje su svi posjetitelji mogli i kušati.

Slatke delicije svog kraja pripremile su i predstavile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec, Udruge žena „Trnovečko srce“ Trnovec, Udruge „Lepoglavski pušlek“ i Udruge žena „Cvijet“ Šemovec. Među njima su bili i vidovečki gibanik, trnovečka makovnjača, mlinčani kolač i šemovečke kelešice, jedinstveni kolači koji su zaštićeni upravo zahvaljujući ovim udrugama.

Manifestaciju je posjetila i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec koja je istaknula kako su ovime željeli popuniti adventska događanja, a najbolji način za to je preko tradicije.

– Naime, tradicija je temelj svega koji onda samo treba nadograđivati. Upriličili smo sajam naših tradicionalnih božićnih kolača, a svi znamo da su upravo najjednostavniji kolači najbolji i najfiniji – rekla je Zagorec naglasivši kako vjeruje da će kolači i kod posjetitelja pobuditi želju da ih i sami spreme, te na taj način postanu čuvari tradicije.

Posjetila je i kako je 17 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Varaždinske županije zaštićeno, od čega je sedam proizvoda kolači.

-Nadam se da će upravo okusi i mirisi ovih kolača vratiti sve nas u bakinu i maminu kuhinju i probude lijepe osjećaje u nama – zaključila je Zagorec.

Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije naglasio je kako su ovi kolači velika tradicija varaždinskog kraja.

– Tada nije bilo toliko kremastih kolača i čokoladnih verzija jer nije bilo ni frižidera u koje bi se oni spremali, tako da su se kolači radili na drugačije načine i prevladavali su oni suhi. Upravo su nam oni ostali kao tradicija i danas je prilika da ih svi posjetitelji iskušaju, ali i da ih u paketićima odnesu doma, svojim obiteljima kako bi im dali možda ideju da nešto slično pripreme za blagdane – pojasnio je Mališ.

Ako ste ove subote propustili kušati fine slastice vrijednih članica udruga s područja Varaždinske županije, ne brinite. Naime, Mališ je najavio kako je sljedeća subota prilika da se posjetitelji upoznaju s finim slasticama koje će za njih pripremiti Udruga žena Kelemen, Maruša iz Maruševca te Udruga za očuvanje tradicijske kulture, baštine Kučana i Zbelave “Hajdina”.

-Ne sumnjam da će i većina onih koji su danas došli ponoviti svoj dolazak i sljedeći vikend. Mislim da je upravo tradicija ono što nas obilježava i nikako je ne smijemo zaboraviti, a kad se radi o finim okusima i toplini doma te ljubavi koja je utkana u svaki kolač, mislim da smo napravili pravi potez prisjećanja na tu tradiciju i okuse – zaključio je.

tklopotan / www.sjever.hr
10.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.