Now Reading:
Jeste li znali da međimurski poljoprivrednici proizvedu najviše jabuka, krumpira i kozjeg mlijeka u Hrvatskoj? Daljnji cilj – iskorištavanje punog potencijala proizvodnje voća i povrća
Full Article 4 minutes read

Jeste li znali da međimurski poljoprivrednici proizvedu najviše jabuka, krumpira i kozjeg mlijeka u Hrvatskoj? Daljnji cilj – iskorištavanje punog potencijala proizvodnje voća i povrća

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA u suradnji s Međimurskom županijom u petak je organizirala tradicionalnu godišnju konferenciju koja je ove godine bila usmjerena na sektor poljoprivrede, kao jedan od najvažnijih pokretača razvoja ruralnih područja.

Konferencijom su prevladavale aktualne teme vezane uz globalne poremećaje koji se odražavaju na poljoprivredno-prehrambeni sektor, a isto tako bilo je riječi i o tome na koji način nacionalni i regionalni strateški dokumenti utječu na razvojne prioritete i kakav će biti njihov utjecaj na razvoj Međimurja kroz trenutne i buduće natječaje Europske unije.

Poljoprivredna proizvodnja u Međimurju ima veliki značaj s obzirom da ima 4.800 OPG-ova koji proizvode na gotovo 30.000 hektara, odnosno 60.000 parcela.

-Ono što je zanimljivo da je u Međimurju najveća proizvodnja jabuka, krumpira i kozjeg mlijeka u Hrvatskoj. Gotovo milijun i 200 tisuća litara kozjeg mlijeka se proizvodi u Međimurju na 30-ak naših farmi i ono čemu težimo to je niz potpora koje se s županijskog proračuna preusmjeravaju prema poljoprivrednicima – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši kako je 400-tinjak poljoprivrednih proizvođača ove godine dobilo neki od oblika županijskih potpora u ukupnom iznosu od 2 milijuna kuna.

Međimurska županija, naime, podržava i sufinancira projekte poput kontrole plodnosti tla, županijskih marki vina te mednog dana.

-Prije nekoliko dana ukupno 54 posto štete uzrokovane tučom u svibnju je isplaćeno poljoprivrednicima. Procijenjena šteta je bila 2,1 milijun kuna, a isplaćeno je milijun i 140 tisuća kuna – rekao je Posavec te najavio kako je cilj Međimurske županije izgradnja Regionalnog distributivnog centra za voće i povrće budući da ima potencijal od 28.000 tona voća i povrća.

S obzirom da uskoro kreću i besplatni obroci u školama, župan Posavec poslao je apel ravnateljima da kroz kratke lance opskrbe veću pažnju posvete domaćim, kvalitetnim proizvodima koji bi trebali naći put prema školama, prvenstveno kako bi se učenici što zdravije hranili.

-Hrana kakvu želimo, energija kakvoj težimo je tema koja je nama interesantna, a sve to uokvireno je u održivosti jedne regije, u održivosti u turizmu za što je Međimurje proglašeno najboljom županijom u Hrvatskoj. Održivost znači i pametno raspolaganje energijom, korištenje resursa i zelenu agendu kako bi najbolje proizvode mogli ponuditi gostima i stanovnicima – zaključio je Posavec.

Godišnjoj konferenciji REDEA-e prisustvovao je i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji je naglasio kako su hrana i energija danas izuzetno važne teme, kako globalno, tako i nacionalno, ali i regionalno i lokalno.

-Strateški plan od 1. siječnja iduće godine je nova EU omotnica za sve naše poljoprivrednike i za cjelokupni ruralni razvoj Republike Hrvatske u vrijednosti od 3,8 milijardi eura. Moramo istaknuti da je Hrvatska dala doprinos u okviru 20 posto naših sredstava, dakle povećali smo omotnicu iz nacionalnog proračuna u odnosu na ono što je bilo predviđeno za sve zemlje, s 15 posto na 20 posto – rekao je Majdak.

Istaknuo je i kako će nastaviti sa svim mjerama koje su provodili u okviru dosadašnjeg razdoblja s naglaskom na samodostatnosti u proizvodnji hrane te na proizvodnju zdravstveno ispravne i sigurne hrane čemu i ova konferencija doprinosi. To se odnosi na poljoprivrednu proizvodnju temeljenu na svim specifičnostima lokalnih proizvoda.

-Hrvatska ima 38 proizvoda zaštićenih europskim oznakama kvalitete i na visokom smo 7. mjestu na razini Europske unije, a s druge strane treba pristupiti i određenoj specijalizaciji u poljoprivrednoj proizvodnji, određenoj digitalizaciji i inovativnim procesima, a sve to kako bismo imali u budućnosti pametnu poljoprivredu na održiv način – poručio je Majdak.

Inače, uoči konferencije župan Posavec i državni tajnik Majdak održali su radni sastanak na kojem su razgovarali o mogućnostima osnivanja proizvođačke organizacije na međimurskom području u sektoru voća i povrća. Pritom su, naglašava Majdak, izuzetno važni kratki lanci opskrbe te lokalna hrana koja će imati svoj put prema lokalnom i regionalnom tržištu, ali i prema svim javnim ustanovama koje takvu hranu željno očekuju.

Spomenimo i kako je godišnja konferencija održana povodom 18. rođendana REDEA-e kojeg su, kako ističe ravnateljica Sandra Polanec Marinović, odlučili proslavili onime što rade najbolje, širenjem znanja.

tklopotan / www.sjever.hr
09.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.