Now Reading:
Gdje gledati, tko sudi, u kojim dresovima igramo…? Donosimo sve informacije o današnjoj utakmici protiv moćnog Brazila
Full Article 5 minutes read

Gdje gledati, tko sudi, u kojim dresovima igramo…? Donosimo sve informacije o današnjoj utakmici protiv moćnog Brazila

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak igra utakmicu četvrtfinala protiv moćnog Brazila koji je na svakoj poziciji pokriven s nekoliko fantastičnih igrača, no Vatreni su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji dalje dogurali, donose 24sata.

Brazil je prema kladionicama i matematičkim izračunima favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva u Katru, no s obzirom na ono što smo dosad vidjeli, sve je moguće. Podsjetimo, Brazil je u Rusiji ispao u četvrtfinalu porazom od Belgije 2:1, no na ovo Svjetsko prvenstvo došli su s visokim ambicijama.

Brazil je najuspješnija reprezentacija u povijesti svjetskih prvenstva, imaju pet naslova prvaka i dva druga, dva treća i dva četvrta mjesta. Jedina su reprezentacija koja je nastupala na svakom od 22 svjetska prvenstva, a posljednji put su osvoji Mundijal 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, piše novinar 24sata Luka Tunjić.

Izbornik reprezentacije je Tite koji je na klupi Brazila od 2016. godine kada je zamijenio Dungu. Tite je vodio Brazil na SP-u u Rusiji, a sada reprezentaciju želi odvesti dalje od četvrtfinala koje je ostvareno 2018. godine. Vođa na terenu je 30-godišnji Neymar, najbolji brazilski igrač ove generacije, ujedno i jedan od najboljih na svijetu. Od 2017. godine igra za PSG, a za Brazil ima 123 nastupa, 76 golova i 56 asistencija.

On je dobro poznat i Vatrenima kojima je na Svjetskom prvenstvu 2014. godine zabio dva gola u prvoj utakmici koju je Brazil pobijedio 3:1. No, on nije jedina opasnost po naš gol jer Brazil raspolaže s izuzetno velikom količinom talenta.

Na lijevom krilu igra fantastični Vinicius Jr, suigrač Luke Modrića u Real Madridu koji je uvršten u prvih 10 u glasanju za Zlatnu loptu u 2022. godini i jedan je od najboljih driblera na svijetu, pišu 24sata.

Na desnom krilu igra Raphinha, koji se ljetos pridružio Barceloni, a na vrhu napada je Richarlison koji je protiv Srbije zabio dva gola, od kojih je jedan možda i najbolji gol na prvenstvu. Uz Neymara u veznom redu igraju Lucas Paqueta i Casemiro, koji je zabio pobjednički gol protiv Švicarske i unosi stabilnost između čvrste obrane i brzog napada. U obrani će igrati Danilo, Marquinhos, Thiago Silva i Eder Militao. Ozlijeđeni Alex Sandro vjerojatno neće biti u sastavu protiv Hrvatske.

Inače, Brazil je na ovom Svjetskom prvenstvu u četiri utakmice primio dva gola, isto kao i Hrvatska. U skupini sa Srbijom, Švicarskom i Kamerunom završili su na prvom mjestu, a zanimljivo je da su porazom protiv Kameruna u trećem kolu izgubili nakon 18 utakmica grupne faze na svjetskim prvenstvima. Posljednji poraz prije toga bio im je u Francuskoj 1998. godine od Norveške, donose 24sata.

Hrvatska je protiv moćnog Brazila igrala četiri puta i nijednom nije pobijedila. Ipak, ovo je treći puta da su Vatreni izborili prolaz u nokaut fazu, a prošla dva puta kada se to dogodilo, osvajali su medalju na svjetskim prvenstvima, broncu u Francuskoj i srebro u Rusiji.

Izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić odlučio je protiv Brazila iskoristiti 11 igrača koji su igrali protiv Maroka. Tako će se u prvu postavu vratiti Borna Sosa, koji je propustio utakmicu s Japanom zbog bolesti i Nikola Vlašić. Andrej Kramarić vraća se u sredinu napada kao ‘špica’, a Bruno Petković i Marko Livaja svoje će šanse čekati s klupe, pišu 24sata.

Ovo je mogući sastav: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozović, Modrić, Kovačić – Vlašić, Kramarić (Budimir), Perišić.

Hrvatska i Brazil igraju na Education City stadionu u gradu Al-Rayyan, sedam kilometara sjeverozapadno od Dohe, a Vatreni će ponovno na teren u „kockicama” koje su dosad nosili na svakoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Katru. Očekuje se da će Brazil nositi prepoznatljive žute dresove.

Hrvatska je na posljednjem Europskom prvenstvu u najpopularnijem i najomiljenijem dresu s crveno-bijelim kockicama igrala samo protiv Škotske, a protiv Engleske, Češke i Španjolske Vatreni su nosili crnu kombinaciju. Na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji su pak samo dvije utakmice igrali u kockicama i to prvu protiv Nigerije, te finale protiv Francuske.

Utakmicu Hrvatske i Brazila sudit će Englez Michael Oliver (37). On je u Katru sudio dvije utakmice, obje u grupnoj fazi. Prva je bila između Japana i Kostarike, a u trećem kolu Meksiko i Saudijsku Arabiju. Oliver je 2007. godine postao najmlađi sudac koji je sudio na Wembleyju, pišu 24sata.

Tri godine poslije, sa samo 25 godina, sudio je utakmicu Premier lige i time postao najmlađi tko je to uspio, a poznat je i zbog kontroverzne utakmice između Real Madrida i Juventusa 2018. godine gdje je za ‘kraljevski klub’ dosudio sporni penal.

Utakmicu Hrvatske i Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru moći ćete gledati u prijenosu uživo na drugom kanalu Hrvatske radiotelevizije od 16 sati i platformi HRTi.

www.sjever.hr / 24sata.hr
09.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.