Now Reading:
VARAŽDIN: Gradsko vijeće nije prihvatilo proračun – ide se u izbore?
Full Article 3 minutes read

VARAŽDIN: Gradsko vijeće nije prihvatilo proračun – ide se u izbore?

Gradsko vijeće Grada Varaždina nije prihvatilo proračun za iduću godine čime se otvara mogućnost za izvanredne izbore za Gradsko vijeće. Nakon maratonske sjednice, odnosno višesatne rasprave oko proračuna samo sedmero vijećnika bilo je za i to petero iz SDP-a i dvije vijećnice Reformista.

Protiv ili suzdržani bili su vijećnici Nezavisne liste Ivana Čehoka, HDZ-ovi vijećnici, nezavisni Hrvoje i Ana Petrić, kao i njihovo dvoje bivših kolega iz platforme Budimo grad.

Na taj način proračun nije usvojen. Iako gradonačelnik Neven Bosilj ima mogućnost do kraja godine ponovo ponuditi proračun, izgleda da odustaje od toga.

-Žao mi je što niste prepoznali projekte i vizije ovog proračuna. Dobro ću razmisliti hoću li dati još jednom proračun na Gradsko vijeće ili ćemo završiti naše druženje i ići na izbore – zaključio je gradonačelnik Bosilj. Dodao je da treba još provjeriti je li prema zakonu ipak dužan još jednom ponuditi proračun do kraja godine.

Što se tiče proračuna, vijećnik Hrvoje Petrić kazao je kako taj dokument ne sadrži vrijednosti za koje se on osobno zalaže.

Vijećnik Ivan Čehok rekao je da je prijedlog proračuna tehnički neispravan. Podsjetio je da je nešto slično govorio i prilikom donošenja aktualnog proračuna prije godinu dana. Kazao je kako ovaj prijedlog proračuna da ne sadrži niti jedan kapitalni projekt te upozorio da se projekt POS stanova sigurno neće nastaviti jer Grad u ovom trenutku nema niti jedan projekt za gradnju novih zgrada.

-Vi sljedeće godine nećete nastaviti s izgradnjom stanova – poručio je Čehok Bosilju.

Siguran je da će Grad biti penaliziran vezano uz izgradnju sortirnice, ali i podzemnih spremnika jer se Grad obvezao da će te spremnike koristiti pet godina. Bosilj mu je odgovorio da neće biti penalizacije i da su to Čehokovi „mokri snovi”.

-Ovaj proračun nema apsolutno ništa razvojnog – završio je Čehok.

Nakon njegovog izlaganja, Bosilj je poručio kako je rasprava oko proračuna toliko destruktivna ponovivši kako je najbolje da sastav Gradskog vijeća ode u povijest i da se ide na nove izbore.

Posebno oštar u replici nakon toga bio je SDP-ov Josip Garić koji je Čehoka prozvao najvećim zlom i kazao da se Gradu dogodila najveća pošast kada su ga građani izabrali za gradonačelnika.

Uslijedio je odgovor Čehoka koji je rekao da ako on sam jest zlo, manje je zlo od gradonačelnika Bosilja i Garića.

Dubravka Novak iz Budimo grad kazala je da je upravo rješavanje baliranog otpada, odnosno zaduženje koje se traži, preduvjet za donošenje proračuna. Rekla je da ovaj problem zahtijeva uključivanje svih građana i to preko referenduma kojeg predlažu. Na kraju je dodala da ako se donese odluka o referendumu su i oni spremni razgovarati o proračunu.

U novoj raspravi oko referenduma i hoće li on uspjeti, u što si neki izrazili sumnju, Novak je kazala kako građani u Švicarskoj na referendum izlaze dva puta mjesečno.

-Ja želim biti Švicarska – kazala je sa sjetom Novak. I dok Budimo grad kaže da je rješavanje baliranog otpada jedan od prioriteta, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković ustvrdio je kako ima onih u Gradskom vijeću koji ne žele da se taj problem riješi.

s.kalajdžija / www.sjever.hr
30.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.