Now Reading:
Međunarodni je dan rijeke Drave, doma brojnih zaštićenih i ugroženih vrsta – čuvajmo svoju Dravu!
Full Article 2 minutes read

Međunarodni je dan rijeke Drave, doma brojnih zaštićenih i ugroženih vrsta – čuvajmo svoju Dravu!

Cijelo područje uz rijeku Dravu uvršteno je u sastav Nacionalne ekološke mreže proglašene 2007. godine, koja je, ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, postala dio europske ekološke mreže Natura 2000

Drava je rijeka duga 749 km koja povezuje alpska područja Italije, Austrije i Slovenije s panonskim područjima Hrvatske i Mađarske. Jedna je od najvećih pritoka Dunava, te zajedno s Murom i Dunavom čini veliko europsko riječno područje.

Rijeku Dravu odlikuje izuzetna biološka raznolikost, ona je mjesto brojnih prirodnih staništa, koja su danas rijetkost u Europi, kao što su velike i vrlo dobro očuvane poplavne šume, riječni otoci, šljunčane i pješčane obale, bočne mrtvice i rukavci. Rijeka i njezina priobalna staništa dom su brojnih zaštićenih i ugroženih vrsta.

Cijelo područje uz rijeku Dravu uvršteno je u sastav Nacionalne ekološke mreže proglašene 2007. godine, koja je, ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, postala dio europske ekološke mreže Natura 2000. Najveći pomak u zaštiti prirode uz rijeku Dravu i same rijeke Drave, ostvario se 2011. godine kada je Vlada Republike Hrvatske proglasila 1. Regionalni park u Republici Hrvatskoj Mura-Drava, a 15. rujna ove godine, na UNESCO MAB ICC sastanku u Abuji (Nigerija), proglašen je 1. pentalateralni rezervat biosfere u svijetu pod nazivom Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

sjever.hr/izvor i foto: fb-tz koprivničko-križevačke županije
23.09..2022.

Input your search keywords and press Enter.