Now Reading:
KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE? Prva dugotrajna prognoza već je objavljena
Full Article 2 minutes read

KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE? Prva dugotrajna prognoza već je objavljena

Jesen je tek počela, a Europski meteorološki servis Severe Weather objavio je prvu prognozu za ovu zimu. Najavili su kakve se opće prevladavajuće vremenske prilike očekuju tijekom prosinca, siječnja i veljače.

Činjenicu je da se radi o prosječnim slikama, naglašavaju, što ne znači da će ovakvi vremenski uvjeti trajati tri mjeseca zaredom, prenosi N1.
“Samo se sugerira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena”, navodi Severe Weather Europe.
U svojoj prognozi oslonili su se na ECMWF model koji se često smatra jednim od najpouzdanijih prognostičkih modela.

Većina kontinenta će biti u rasponu prosječnih temperatura, uz malu mogućnost iznaprosječnih temperatura u središnjim dijelovima. Na zapadu se uz prosječne temperature očekuje utjecaj obližnjeg područja niskog tlaka, a toplije anomalije očekuju se nad dijelovima srednje Europe uz uzdizanje prema sjeveroistoku.

Prosječne razine očekuju se i po pitanju oborina. Neka sušnija razdoblja mogu e pojaviti tek ponegdje na sjeveroistočnim područjima. Više oborina predviđa se nad Sredozemljem.

Pitanje svih zimskih pitanja – hoće li biti snijega?

U prognozi snježnih padalina navodi se da su nad Europom uglavnom ispodprosječne količine snijega, što prognostičari ocjenjuju kao iznenađujuću pojavu s obzirom na nedostatak jakih toplih anomalija i normalnih oborina, prenosi N1.
Ipak, napominje se da čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće uopće biti.

sjever.hr/hr.n1info.com
23.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.