Now Reading:
VARAŽDIN: Tragedija u Srebrenici jedan je od najgorih zločina u novijoj povijesti Europe
Full Article 2 minutes read

VARAŽDIN: Tragedija u Srebrenici jedan je od najgorih zločina u novijoj povijesti Europe

I Varaždin, točnije Varaždinska županija i Grad Varaždin, priključili su se obilježavanju Dana stradanja u Srebrenici pod nazivom “Da se ne zaboravi”.  Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te predstavnik bošnjačke nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji, Salko Ikanović, u petak su ispred gradske vijećnice  odali počast i poštovanje nedužnim srebreničkim žrtvama koje su stradale u genocidu sredinom srpnja 1995. godine.

Anđelko Stričak, varaždinski župan, kazao je kako se prije 27 godina dogodio jedan od najgorih zločina u novijoj povijesti Europe.

-Nakon rata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, kada smo pomislili da su ti ratni sukobi iza nas, svjedočimo jednom novom, užasnom ratu u Ukrajini  i kao da nas svi ratovi nisu naučili pameti – dodao je župan.

-Upravo smo se zbog toga danas okupili ovdje, na Korzu, i iako se ne sjećamo svih nedužnih žrtava, šaljemo poruka mira i da promišljamo koliko nam je mir nepohodan i potreban – kazao je Stričak.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj naglasio je kako tragedija Srebrenice pokazuje sav besmisao rata.

– Pogubiti 8500 ljudi zaista je genocid i mislim da se nažalost svijet nije opametio. Naime, vidimo da sada imamo ponovno sličnu situaciju u Ukrajini. Mi ćemo napraviti sve da se uvijek sjećamo ovog groznog čina, genocida koji je počinjen – mišljenja je Bosilj.

Ikanović je za taj dan, 11.srpnja 1995. godine, kazao da mora uvijek služiti kao opomen na dan kad se dogodio jedan od najstrašnijih zločina u 21. stoljeću.

-Dokle god postoje oni koji pokušavaju žrtve tog datuma obezvrijediti i reći da se zločin nije dogodio, veličati ljude odnosno zločine i one koji su napravili taj zločin, mi moramo stalno imati obvezu opominjati da se to ne zaboravi i da se nikada više nikome ne dogodi – rekao je Ikanović.

www.sjever.hr
08.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.