Now Reading:
Međimurska županija za tri nova turistička projekta dobila 1,2 milijuna kuna: “Green destination”, “Uspostava destinacijskog informacijskog sustava” i “Eko muzej Međimurje malo”
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija za tri nova turistička projekta dobila 1,2 milijuna kuna: “Green destination”, “Uspostava destinacijskog informacijskog sustava” i “Eko muzej Međimurje malo”

U srijedu su u Međimurskoj palači turizma župan međimurski Matija Posavec i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula predstavili tri nova turistička projekta. Radi se o projektima “Green destination”, “Uspostava destinacijskog informacijskog sustava” i “Eko muzej Međimurje malo” za što je Turistička zajednica od Ministarstva turizma i sporta dobila 1,2 milijun kuna.

Predstavljajući sva tri projekta direktor Turističke zajednice Grula dodao je kako je Turistička zajednica iz Fonda za udruživanje turističkih zajednica na bazi projekta “100 dvoraca sjeverne Hrvatske” dobila 140 tisuća kuna, zajedno sa turističkim zajednicama Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, od kojih međimurska turistička zajednica dobiva 47 tisuća kuna namijenjenih za promociju tog novog brenda.

Za prvi projekt “Green destination”, Grula je kazao kako je to jedan od trenutno najprepoznatljivijih certifikata u svijetu i kako ga je uvelo 60 zemalja i da je do sada preko 200 destinacija ušlo u sustav certificiranja.

Svake godine se dodjeljuje i nagrada na Međunarodnom turističkom sajmu u Berlinu i Međimurska županija kreće u postupak certificiranja kao prva destinacija u Hrvatskoj za što je turistička dobila 200 tisuća kuna što će pokriti 80% svih troškova – dodao je Grula.

Drugi projekt je uspostava Destinacijskog informacijskog sustava za našu destinaciju „Visit Međimurje“. Istraživanje Instituta za turizam iz 2019. pokazalo je da se čak 76 posto naših gostiju o destinaciji informiralo putem interneta – rekao je direktor međimurske turističke zajednice i dodao kako će se u razvoju tog sustava ići prema tome da se prikupljaju i obrađuju podatci koristeći najnovija dostignuća IT-ja po čemu će Međimurska županija opet biti među vodećima u Hrvatskoj.

-Za ovaj projekt dodijeljeno nam je 228.000 kuna – istaknuo je Grula.

Za treći projekt Eko muzej Međimurje malo Grula je napomenuo kako je do sada već uloženo oko 10 milijuna eura.

Dobili smo 780.000 kuna prije svega za promotivne aktivnosti na domaćem i inozemnom tržištu. Brend je prepoznatljiv jer su eko muzeji prepoznati na svjetskom nivou – dodao je Grula.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je kako će ovih 1,2 milijuna kuna biti iskorišteno kao nastavak vožnje u petoj brzini u promociji Međimurja.

Što se tiče projekta Uspostava destinacijskog informacijskog sustava župan je kazao kako je on izuzetno važan jer se cijela turistička strategija uključila u IT sustav i nakon vrlo dinamičnog razdoblja nastaviti će se i dalje s investicijama u turizam.

-U ovom trenutku imamo 6 važnih projekata, a jedan od njih je Mađerkin breg koji ćemo do kraja srpnja i otvoriti. Imamo Popevke u Donjoj Dubravi, Interpretacijski centar Zlatarstvo u Donjem Vidovcu, obnova dvorca Feštetić u Pribislavcu, obnova palače Starog grada Zrinski i Interpretacijski centar svetoga Jeronima u Štrigovi – nabrojao je župan i zadovoljno dodao kako brojke međimurskog turizma rastu i da su sada 3% iznad 2019. godine.

Želja nam je da Stari grad Zrinskih pretvorimo u prostor koji će dobiti oznaku Europske kulturne baštine – završio je župan Posavec.

m.sopek/sjever.hr 06.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.