Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija za 112 programa u kulturi dodijelila 822.500 kuna
Full Article 4 minutes read

Krapinsko – zagorska županija za 112 programa u kulturi dodijelila 822.500 kuna

U Velikoj dvorani Grada Klanjca u srijedu su uručeni ugovori korisnicima koji su ostvarili potporu kroz program javnih potreba u kulturi Krapinsko – zagorske županije.

Javni poziv za predlaganje programa i projekata za program javnih potreba u kulturi ove je godine bio otvoren od 27. siječnja do 26. veljače, a pravo na naknadu je ostvarilo 112 programa i projekata.

Kako je istaknula zamjenica krapinsko – zagorskog župana, Jasna Petek ukupan iznos sredstava koji je bio predviđen ovim javnim pozivom iznosi 785.000 kuna, a kao i svih godina do sada, programi su se mogli prijaviti u tri prioritetna područja, odnosno manifestacije u kulturi, izdavačka djelatnost i očuvanje spomeničke baštine.

– Najmanji iznos potpore po projektu bio je 3.000 kuna, a najveći 25 tisuća kuna. Ukupno su bila prijavljena 153 projekta, a nakon administrativne provjere 146 prijava je dalje upućeno Kulturnom vijeću na kvalitativnu obradu – pojasnila je zamjenica Petek.

Dodala je isto tako da je za financiranje, od 146 prijava, odobreno 112 projekata i to 12 u području obnove i zaštite spomeničke nematerijalne baštine u ukupnom iznosu od 119.500 kuna, u izdavačkoj djelatnosti 29 projekata vrijednih 169.000 kuna i manifestacije u kulturi gdje je prijavljeno 68 projekata u ukupnom iznosu od 534.000 kuna.

– Ukupno je po javnom pozivu dodijeljeno 822.500 kuna, 37.500 više od predviđenog. Ako tome dodamo i manifestacije od interesa Krapinsko – zagorske županije, a za njih pet dodijeljeno je 120 tisuća kuna, onda dolazimo do iznosa nešto malo manjeg od milijun kuna koji je namijenjen kulturnoj djelatnosti na području Krapinsko – zagorske županije – kazale je Petek te poželjela svim korisnicima puno sreće i uspjeha u realizaciji prijavljenih programa i aktivnosti.

Davor Špoljar, predsjednik Kulturnog vijeća KZŽ, naglasio je kako je na javni poziv pristiglo jako puno prijava i da su nastojali u odabiru biti što objektivniji.

– Gledali smo da svaki grad i svaka općina za kulturno događanje koje je za njih važno i koje se odvija dugi niz godina, dobije određeni iznos sredstava – rekao je Špoljar.

Grad Klanjec, grad je u kojem se tijekom cijele godine održavaju brojne manifestacije, a potvrdio je to i gradonačelnik Zlatko Brlek izrazivši zadovoljstvo što se uručivanje ugovora održalo baš u njihovom gradu.

Gradonačelnik je dodao kako Županija izdvaja veliki dio sredstava za kulturu i zaželio svima uspjeh u provedbi i realizaciji projekata za koja su sredstva dobivena.

Sredstva za svoj projekt putem ovog javnog poziva dodijeljena su i Klubu ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina, a predsjednica Kluba Jasna Kranjec čestitala je svima kojima su sredstva odobrena te dodala kako će kroz realizaciju ovih projekata rasti nove ideje i nove želje.

Na samom kraju, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar zahvalio je svim dobitnicima sredstava na tome što se bave kulturom i što su uporni u provedbi projekata.

– Kada se događaju neki poremećaji u društvu, prvo gdje se kreće sa štednjom je upravo kultura. Vremena koja su pred nama nisu baš “ružičasta” i to ne samo zbog epidemije koje se ne možemo riješiti, nego i zbog ratnog stanja u Europi, inflacije i svih drugih nedaća koje dolaze kao posljedica toga. Ono čega se ja bojim je da ćemo morati štedjeti, a onda ćemo to morati raditi linearno po svim linijama – rekao je Kolar naglasivši kako je svjestan da su ova sredstva samo dio koji je potreban za realizaciju projekta.

Dodao je isto tako kako će u budućnosti biti još selektivniji u samom ocjenjivanju te da svi projekti moraju biti izvrsni.

www.sjever.hr
06.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.