Now Reading:
Putovanjima u Portugal i Litvu uspješno provedene sve međunarodne razmjene učenika velikog Erasmus+ projekta „SOFT“ Osnovne škole Novi Marof
Full Article 4 minutes read

Putovanjima u Portugal i Litvu uspješno provedene sve međunarodne razmjene učenika velikog Erasmus+ projekta „SOFT“ Osnovne škole Novi Marof

Projektni tim Osnovne škole Novi Marof uspješno je odradio posljednje dvije mobilnosti učenika u sklopu Erasmus+ projekta „SOFT“ u Portugal i Litvu.

2019. godine Agencija za mobilnosti i programe EU Osnovnoj školi Novi Marof kao koordinatoru odobrila je financiranje projekta “SOFT“ (Science Outside Featuring Technology). U projekt su uključene i osnovne škole iz Grčke, Finske, Rumunjske, Portugala i Litve. Prva mobilnost održana je u Finskoj u siječnju 2020. godine.

Zbog pandemije i odgode putovanja imali smo vrlo zahtjevan zadatak odraditi preostalih pet mobilnosti učenika u samo jednoj školskoj godini 2021./2022. što smo uspješno realizirali.

Doživjeli smo nezaboravne trenutke, spektakularne prizore, stekli nove vještine i znanja te se svaki puta vratili kući s prekrasnim sjećanjima nakon svake provedene mobilnosti. O našim nezaboravnim pustolovinama u Finskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Grčkoj već smo vas obavještavali, a nezaboravne trenutke proveli smo i u Portugalu u periodu od 30. travnja do 7. svibnja i u Litvi u periodu od 6. lipnja do 10. lipnja.

Projektne timove učenika i učitelja šest zemalja članica projekta u Portugalu ugostila je škola iz mjesta Monte Redonda pored grada Leirie. Tim iz Hrvatske u Portugalu činili su učitelji Josip Beštek i Katarina Marenčić te učenici Zara Ferenčina, Lara Cesar, Marko Hrelec, Petar Blaži i Jan Vašak. Odlična organizacija i prelijepi prizori te aktivnosti oduševili su sve sudionike. Djeca su uživala u zajedničkom druženju, sportskim aktivnostima, radionicama i izletima u Fatimu, špilji Cave of Coins, spektakularnoj plaži Nazare s najvišim valovima u svijetu, Lisabonu, maloj „portugalskoj Veneciji“ gradiću Aveiro.

Posljednju šestu projektnu međunarodnu mobilnost učenika organizirala je škola Mažeikiai Progymasium iz grada Mažeikiai u Litvi. Usprkos blizini Ukrajine i Rusije atmosfera tijekom tjedna bila je opuštajuća. Projektne aktivnosti, prekrasni izleti i zajedničko druženje u prelijepoj i mirnoj Litvi skrenuli su nam misli od ratnog okruženja te smo uživali s odličnim domaćinima i prijateljima iz ostalih zemalja tijekom tjedna mobilnosti.

Tim iz Hrvatske u Litvi činili su učitelji Josip Beštek, Zdravko Petek, ravnatelj škole Anđelko Bošnjak te učenici Elena Žugec, Lucija Budinski, Lea Smoljanec, Dora Stepan i Dorian Koren. Domaćini su se istaknuli prekrasnim dočekom u školi, organiziranim priredbama i planiranim izletima. Posjetili smo prekrasne gradiće Nida i Palanga na obali Baltičkog mora te smo imali sportske aktivnosti na spektakularnim pješčanim plažama. Djeca su upoznala litavsku kulturu kroz kreativne radionice u međunarodnim timovima tijekom tjedna.

Na početku školske godine činilo se da će teško biti realizirati pet preostalih mobilnosti za koje je Osnovna škola Novi Marof dobila sredstva Europske unije. Unatoč preprekama uspjeli smo pokazati da Erasmus+ projektni tim novomarofske Osnovne škole može provoditi i provesti do kraja veliki projekt u vrlo teškim okolnostima pandemije i prisutnog straha uslijed rata u Ukrajini.

Škola će uspješno koordinirati projektom dugih 36 mjeseci, do 31. kolovoza ove godine za što smo primili brojne pohvale naših inozemnih partnerskih škola, nacionalne Agencije za mobilnost i programe EU te lokalne zajednice.

Posebnu zahvalu želimo uputiti svim učenicima sudionicima projekta koji su marljivo odrađivali projektne zadatke tijekom 3 školske godine te njihovim roditeljima koji su nam bili velika podrška tijekom organizacije svih mobilnosti.

Kroz 3 godine u projektne aktivnosti bilo je uključeno 45 najboljih učenika Osnovne škole Novi Marof koji su u poticajnoj atmosferi stekli neprocjenjivo iskustvo učenja i rada u međunarodnom okruženju najboljih učenika te su se istaknuli svojim postignućima.

Zahvaljujemo na podršci svim zaposlenicima u školi, lokalnoj zajednici i gradonačelniku Siniši Jenkaču osobito tijekom organizacije domaćinstva mobilnosti u Hrvatskoj. Uspješan Erasmus+ projektni tim „SOFT“ učitelja čine koordinator projekta Josip Beštek, ravnatelj škole Anđelko Bošnjak te Katarina Marenčić, Ivana Gabričević, Zdravko Petek i Ivona Beštek.

Osnovna škola Novi Marof prijavljuje nove Erasmus+ projekte, a veliko iskustvo koje smo stekli u provođenju projekta „SOFT“ itekako ćemo znati iskoristiti tijekom provedbe budućih projekata na dobrobit poboljšanja znanja i vještina naših uspješnih učenika.

Autor članka: Josip Beštek, koordinator projekta
www.sjever.hr
05.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.