Now Reading:
Međimurskoj županiji i ove godine čista petica za transparentnost proračuna
Full Article 2 minutes read

Međimurskoj županiji i ove godine čista petica za transparentnost proračuna

Institut za javne financije već godinama analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina, a Međimurska županija i ove je godine dobila najvišu ocjenu 5 te je svrstana u skupinu najtransparentnijih županija.

Time je nastavljen kontinuitet visoke transparentnosti u Međimurskoj županiji koja je na trećem mjestu među hrvatskim županijama promatrajući transparentnost županija, gradova i općina. Međimurska županija za svaku proračunsku godinu na svojim web stranicama objavljuje “Proračun u malom” ili “Proračun za građane”, sažetak proračuna Međimurske županije s najvažnijim smjernicama, koji u osnovnom crtama pojašnjava planove i aktivnosti u Međimurskoj županiji. Ovakvim pregledom proračuna cilj je omogućiti svim građanima uvid u prihode i rashode Županije kako bi dobili transparentnu i potpunu informaciju o radu županijske uprave te kako bi mogli sudjelovati u planiranju i donošenju proračuna.

Osim Međimurske županije ocjenu 5 za proračunsku transparentnost dobila su 3 međimurska grada i 19 općina. 2 općine dobile su ocjenu 4, a 1 općina ocjenu 3.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i, između ostalog, pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica je u razdoblju od 2015.-2022. porasla s 1,8 na 4,5. Pomaci su primjetni kod svih vrsta lokalnih jedinica za sve proračunske dokumente, a to najbolje prikazuje objava proračuna za građane – 2015. ga je objavilo samo 1% općina, a 2022. čak 79%, ističu iz Instituta za javne financije.

www.sjever.hr
05.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.