Now Reading:
OPREZ! Temperature danas do 36 stupnjeva, velika opasnost od toplinskog udara – donosimo korisne savjete!
Full Article 3 minutes read

OPREZ! Temperature danas do 36 stupnjeva, velika opasnost od toplinskog udara – donosimo korisne savjete!

more-ljeto-plaza

I u Hrvatsku je stigao najavljivani toplinski val koji nam, ne budemo li dovoljno oprezni, može donijeti probleme sa zdravljem. Stoga, pazite na sebe, a posebno na naše najmlađe i najstarije.

Prema najavama iz DHMZ-a, danas će biti pretežno sunčano i vrlo vruće. Kasno poslijepodne i navečer u zapadnim predjelima mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, mogu biti i izraženiji.
Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu jugoistočni i jugozapadni, povremeno i sjeverozapadni.
Minimalna temperatura zraka od 18 do 21, u gorju malo niža, a na Jadranu od 22 do 25 °C. Maksimalna uglavnom između 32 i 36 °C.

BUDITE NA OPREZU zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece

Biometeorološka prognoza za utorak

Uz daljnji porast temperature zraka te nemogućnost da se noću organizam ohladi i odmori, upozoravamo meteoropate i kronične bolesnike da izbjegnu suvišne napore. Potrebno je prilagoditi aktivnosti dijelu dana s nižim temperaturama zraka. Savjetujemo boravak u hladnijim prostorima tijekom najtoplijeg dijela dana, laganu prehranu, dovoljno tekućine i obaveznu zaštitu od UV zračenja.

KAKO PREŽIVJETI TOPLINSKI VAL?

Visoke temperature mogu uzrokovati zdravstvene probleme, osobito kod osjetljivih skupina – djece, starijih osoba i kroničnih bolesnika.

Novinari Dnevnika N1 razgovarali su s Dejanom Martinići voditeljicom smjene zagrebačke Hitne pomoći.
Liječnica ističe da, ako je to moguće, ne treba izlaziti iz kuće u središnjem dijelu dana (između 10 i 17 sati).
-Radnoj populaciji je to nemoguće, ali ako već izlaze van potrebno se adekvatno odjenuti (prozračnija odjeća), staviti kapu na glavu i ako je moguće zaštititi oči. Vrlo bitna je i prehrana – lagana prehrana, puna voća i povrća. Potrebno je uzimati dovoljno tekućine, ali nije dovoljna samo voda. Uzimanjem vode gube se oni naši bitni minerali važni za funkcioniranje, zato je preporuka da se uzimaju izotonični napici. Treba izbjegavati alkohol i smanjiti unos kofeina – savjetuje Martinić.

Kako pravilno namjestiti klima uređaje?

Doktorica savjetuje da nije pametno spustiti temperaturu na klima uređaje na najniže vrijednosti jer nastupi toplinski šok kad izađemo vani.
-Neke preporuke su da temperatura u prostoriji kojoj boravimo bude otprilike sedam stupnjeva niža nego ona vani. Naravno da se građani većinom toga ne pridržavaju, ali trebalo bi to svesti na neke što je moguće primjerenije vrijednosti – istaknula je Martinić.
Napomenula je da bi se osobe koje uzimaju neku kronično terapiju trebale pridržavati uzimanja terapije.
-Za malu djecu i roditelje preporuka je da ne izlaze po najvećim vrućinama (između 10 i 17 sati) – kazala je doktorica.

www.sjever.hr/DHMZ/N1
28.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.