Now Reading:
Završio 13. VAFI & RAFI – donosimo popis nagrađenih! Za iduće izdanje najavljen svjetski poznati partner
Full Article 3 minutes read

Završio 13. VAFI & RAFI – donosimo popis nagrađenih! Za iduće izdanje najavljen svjetski poznati partner

Odabrani su pobjednici 13. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, a nagrade odlaze u Sloveniju, Rusiju, Belgiju i Izrael čime je završeno ovogodišnje izdanje festivala koji se nakon korona pauze konačno održao uživo.

Predsjednica žirija i dugogodišnja članica žirija za Plavi VAFI, Maja Flego iz Ureda dječje pravobraniteljice rekla je kako je lijepo i uzbudljivo imati mogućnost gledati sve te filmove te kako je ovogodišnja produkcija stvarno dobro.

-Nemamo primjedbi, ugodno smo iznenađeni što je bilo čak stotinu filmova, među kojima je bilo barem 30-ak filmova iz Hrvatske. Ono što je izazovno za nas je pokušati naći vezu između tih dječjih priča i dječjih prava, odnosno prepoznati koji od njih najviše govori o dječjim pravima, zato što to nije središnja tema dječjeg filmskog stvaralaštva. No čim dijete napravi film o svojem životu i željama, o nečem što ga zanima, tu postoje neke veze – rekla je Flego.

Prvu nagradu osvojio je portugalski film koji su radila djeca do deset godina a zove se „Staring into nowhere”, odnosno „Zagledani u nigdje”.

-To je prekrasan film u kojem su djeca potaknuti da stvaraju haiku pjesmice o sebi, o svom životu i okolini. To je nevjerojatna poetika i jako su lijepi likovni izrazi, puno zanimljivih kolaža, izvrsna animacija i sve tri smo bile očarane tim filmom i jednoglasno smo odlučile da je najbolji – opisala je predsjednica žirija odabir pobjednika.

U MINI kategoriji najbolji je bio film Human being (Ljudsko biće) FKVK-a Zaprešić, nagrada za najbolji MIDI film odlazi u Belgiju za film Toucan, a za MAXI kategoriju u Poljsku za film The Hole (Rupa).

Hrvoje Selec direktor VAFI & RAFI festivala sretan je što se ovogodišnji festival održao bez ikakvih posebnih mjera, a kino je tijekom festivala bilo puno školaraca i vrtićaraca.

-Filmovi su odlični jer su vedri i veseli, vrlo vjerojatno je već svima dosta depresivnih tema i pandemije i drago nam je da se sve vraća u pozitivu. Ove godine je na Festival bilo ukupno prijavljeno 995 filmova iz 90 zemalja. Njih više od 700 pripadalo je profesionalnoj Rafi sekciji i koji su se natjecali u Rijeci, dok se više od 220 filmova natjecalo u Vafi sekciji, a riječ je o filmovima djece i mladih. Stotinu ih je odabrano i imali smo priliku vidjeti ih u šest revijskih projekcija tijekom Vafi festivala – rekao je Selec dodavši kako će i iduće godine imati mogućnost pozvati djecu i mlade iz cijelog svijeta da nam se pridruže na sljedećem izdanju festivala u Varaždinu.

Najavio je da će iduće godine partner na festivalu biti svjetski poznati festival animiranog filma Anima Fest.

Suorganizatori Festivala su Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske i Pučko otvoreno učilište Varaždin te kino GAJ. Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Varaždinske županije i Primorsko-goranske županije.

abrkic/sjever.hr
05.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.