Now Reading:
Startala 21. varaždinska Biciklijada – Marković: Bicikl je najjeftinije, najbolje i najzdravije prijevozno sredstvo
Full Article 3 minutes read

Startala 21. varaždinska Biciklijada – Marković: Bicikl je najjeftinije, najbolje i najzdravije prijevozno sredstvo

Brojni su se veliki i mali biciklisti okupili na startu 21. izdanja tradicionalne varaždinske Biciklijade, koju organiziraju Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, Brdsko biciklistički klub ASI i Udruga „Varaždinski biciklisti“, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina Alen Runac zadovoljan je što su nakon korona pauze krenuli s pojačanim sportskim aktivnostima podsjetivši na Utrku anđela prije dva tjedna na koju su odazvao velik broj ljudi.

-Veseli me da ima jako puno djece koja su došla sa svojim malim biciklićima, lijepo ih je za vidjeti. Odmah najavljujem da ćemo krenuti uskoro za osnovnoškolce sa sportskim višebojem – istaknuo je Runac naglasivši kako je zahvaljujući potpori Grada Varaždina sudjelovanje na varaždinskoj biciklijadi besplatno za razliku od drugih biciklijada.

-Osiguravamo i majice i vodu i poslije ručak, tako da mislim da će to danas biti jedan lijepi događaj. Pokazatelj velikog odaziva bila nam je i Utrka anđela u kojoj je sudjelovalo 500 sudionika, a planirali smo 300 i mislim da ćemo isto prijeći tu brojku od 300. Nadam se da ćemo danas uživati u ovom lijepom danu -zaključio je Runac.

Biciklistima se pridružio i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković te podsjetio da je nova gradska uprava prva uvela jedan grad u Europsku biciklističku federaciju.

-Grad Varaždin je, naime, punopravni član Europske biciklističke federacije, radimo na infrastrukturi biciklizma i tu je nova biciklistička staza u Gojancu. Želimo potaknuti i promjenu Nacionalne strategije biciklizma, tražili smo, odnosno predložili da se zaposlenicima koji dolaze biciklom na posao da porezna olakšica. Vidimo da u ovoj energetskoj, ali i zdravstvenoj krizi pretilosti, dijabetesa i ostalih bolesti, bicikl najjeftinije, najbolje i najzdravije prijevozno sredstvo, stoga pozivam sve da se voze biciklima jer to je jedini pogon koji ne košta i ne treba osiguranje. Vidimo ove ljude koji na ovaj način obilježavaju jučerašnji Dan biciklizma i mislim da je to pravi put i za nas – rekao je Marković.

Ruta će ići od Kapucinskog trga, Ulicom Augusta Cesarca, Zagrebačkom i Gospodarskom, kroz Kućan Gornji, Kućan Donji, Zbelavu, Trnovec, Slobodnu zonu i Aquacity te pored Arene do cilja kod „Stare vage“ na Trg Matije Gupca 61.
Prva okrjepa bit će na Aquacityju gdje će se održati akcija čišćenja zelene površine uz cestu koja od Aquacityja vodi prema firmi Colas. Polusatna akcija čišćenja organizira se u suradnji s trgovinom Decathlon koja osiguravaju okrjepu, vreće za smeće, jednokratne rukavice i odvoz prikupljenog smeća.
Potom se nastavlja na biciklima prema Areni i do cilja kod hostela/kafića „Stara vaga“ gdje će biti osiguran druženje uz topli obrok za sve sudionike Biciklijade.

a.kučić/sjever.hr
04.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.