Now Reading:
Muzej Grada Ludbrega slavi svoj 1. rođendan, besplatno razgledajte prastari kostur kojem je ‘na živo’ otvorena lubanja i još mnogo toga!
Full Article 2 minutes read

Muzej Grada Ludbrega slavi svoj 1. rođendan, besplatno razgledajte prastari kostur kojem je ‘na živo’ otvorena lubanja i još mnogo toga!

Za Ludbreg se može reći da je jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj, a upravo u poznatom Centru svijeta još bogatije povijesti prije točno godinu dana u sklopu Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ osnovan je Muzej grada Ludbrega. Muzej je smješten na tri lokacije u centru svijet – Arheološki park ‘Iovia’, Dvorac Batthyany, Bakina hiža i dedekov dvor sa zajednički ciljem očuvanja bogate ludbreške povijesti.

Jelena Koprek, voditeljica Muzeja istaknula je kako je sve počelo obradom prikupljenih starih predmeta koje su građani donirali, a neki od njih poput Zavičajne zbirka i Zbirka sakralne umjetnosti zaštićene su kao kulturno dobro i ranijih godina.

– Na temelju tih zbirki smo zapravo osnovali i Muzej. Javila se potreba za muzejskim prostorima s obzirom da imamo velike zbirke krenuli smo Ministarstvom kulture i medija u rješavanje tog pitanja i osnivanje muzeja koji je otvoren 2. lipnja prošle godine – prisjetila je Koprek dodajući kako su zadovoljni odazivom u prvih godinu dana postojanja. Dosta pažnje pridaju promociji samog muzeja u osnovnim i srednjim školama, a bilježe i velik interes stručnih fakulteta vezanih uz povijest umjetnosti, arheologije, geografije, geologije koji dolaze u posjet Arheološkom parku i Muzeju.

U ludbreškom Arheološkom parka Iovia izložen je jedan od najpoznatijih arheoloških nalaza u svijetu. Riječ je o kosturu vojnika iz 5. stoljeća koji je pronađen upravo na prostoru današnje arheološkog parka, a na kojem je uspješno napravljen medicinski zahvat trepanacije odnosno otvaranja lubanje na ‘živo’.

Dvorac Batthyany najpoznatiji je po Kapelici sv. Križa u kojoj se dogodilo čudo Svete Krvi Kristove 1411. godine. Tijekom služenja svete mise vino se pretvorilo u Krv Kristovu. Predaja govori da su se od toga vremena u Ludbregu počela događati čudesna ozdravljenja na zagovor Presvetoj Krvi.

Svoj prvi rođendan Muzej grada Ludbrega proslavit će Danom otvorenih vrata. Pozvani su svi zainteresirani posjetitelji i ljubitelji povijesti da iskoriste priliku i besplatno posjete i razgledaju Arheološki park gdje je izložen Kapelicu svetog Križa i Zbirku sakralne umjetnosti u Dvorcu Batthyany, od 13 do 19 sati.

abrkic/sjever.hr
02.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.