Now Reading:
U Krapinu stiže poslastica za ljubitelje sporta i rekreacije: uključite se u Kajbumščak trail 2022. i trčećim korakom istražite ljepote zagorskih brega
Full Article 4 minutes read

U Krapinu stiže poslastica za ljubitelje sporta i rekreacije: uključite se u Kajbumščak trail 2022. i trčećim korakom istražite ljepote zagorskih brega

Iza Trkačkog kluba „Maraton” Krapina je više od 30 velikih projekata i utrka, kao što su Krapinski ringišpil i Krapinski cener, a najnoviji projekt kluba je utrka Kajbumščak trail 2022. Riječ je o jedinstvenoj utrci koja natjecatelje vodi putevima iz davnima Dedek Kajbumščak prije 130 tisuća godina trčao i hodao, tražio i smišljao alate, lovio špiljskog medvjeda, vuka, losa, jelena, nosoroga, skupljao bobice ali i divio se vizurama Zagorja – Bajke na dlanu.

Da je riječ o jednom od njihovih najambicioznijih projekata potvrdio je i predsjednik kluba Goran Antonović.

-Razlog zbog kojeg je ova utrka teška i specifična je to što većina staze prolazi kroz šumu i teško pristupačan teren tako da će biti i potrebno puno posla da se staza očisti i pripremi za trkače – rekao je Antonović pozvavši građane da se odazovu ovoj zanimljivoj utrci, ali i Krapinskom ringišpilu u rujnu te najvećoj i najmasovnijoj utrci Krapinskom ceneru koja će se održati u prosincu.

-Drago mi je što imamo veliku podršku lokalne zajednice kao i sponzora koji nas financijski potpomažu i bez kojih svih ovih projekata ne bi bilo – zaključio je Antonović.

Direktor i idejni začetnik utrke Ante Radak pojasnio je kako iza ideje stoje brojni treninzi na Strahinjčici i okolnim brdima te po poznatom Kajbumščakovom putu.

-Riječ je o putu koji spaja sve sve vrhunce oko Krapine i ima svoj završetak točno na nalazištu krapinskog pračovjeka na Hušnjakovom. Posebnost utrke je što start ima direktno ispred ulaza u Muzej krapinskih neandertalaca, prolazi kroz povijesnu utvrdu krapinski Stari grad te se zatim penje na Strahinjčicu i prolazi cijelom njenom transverzalom, od zapadnog dijela skroz do istočnog dijela – rekao je Radak.

Utrka iz kotline vijugave rijeke Krapinčice (170 m) vodi valovitim vrhuncima okolnih brega sve do vrhova Strahinjčice (846 m), Brezovice (581 m) i nazad. Osim najdulje staze od 26 kilometara i 1700 metara ukupnog uspona, te srednju stazu „Šumski gujdek” od 17 kilometara i 1100 metara uspona, organizatori su se pobrinuli i za početnike i rekreativce. Naime, pripremili su i najkraću stazu „Mali krap” dugu 9 kilometara s 490 metara ukupnog uspona.

Ovu sportsku manifestaciju podupire i Turistička zajednica grada Krapine, a direktorica Nedjeljka Vodolšak poručila je kako će posjetitelji i građani tijekom čitavog lipnja moći uživati u zaista bogatom programu. Naime, uz utrku koja će se održati 22. lipnja, 18. lipnja počinje tradicionalno Ljeto u Krapini, a bogat kulturni i turistički program trajat će sve do 20. kolovoza nakon čega kreće 57. Tjedan kajkavske kulture.

-Grad Krapina kao grad povijesti i kulture, na tragu kulturnog turizma svakako će poduprijeti i podupire takozvani outdoor turizam kojeg dečki iz Maraton kluba vrlo dobro prakticiraju – rekla je Vodolšak.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol naglasio je kako su uvijek podržavali svaku utrku krapinskog Trkačkog kluba Maraton, a tako će biti i sada.

-Već smo prije nekih mjesec, dva kada je započela i sama organizacija dogovorili da start bude odmah na ulazu u sam muzej. Isto tako, svi sudionici koji će biti na utrci imat će i 50 posto niže cijene za ulaz u Muzej krapinskih neandertalaca – kazao je Sabol.

Najduža utrka starta u 9 sati, srednja u 9.30, dok će u 10.30 sati biti start najkraće utrke. Zahvaljujući podršci Grada i gradske Turističke zajednice u sklopu utrke bit će organizirano druženje ispred stare zgrade muzeja, a za dobru zabavu bit će zaduženi zagrebačka grupa Yellow Submarine te zagorske bend Fifty G. Koncertni program počinje u 12 sati, a prijave uz puni startni paket po cijeni od 150 kuna moguće su do 1. lipnja.

tklopotan / www.sjever.hr
23.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.