Now Reading:
VAFI&RAFI PONOVO UŽIVO Za Festival pristiglo oko tisuću filmova iz 90-ak zemalja
Full Article 3 minutes read

VAFI&RAFI PONOVO UŽIVO Za Festival pristiglo oko tisuću filmova iz 90-ak zemalja

U varaždinskoj je Gradskoj vijećnici u petak predstavljen program nadolazećeg 13. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih koji će ponovno biti održan u dva grada domaćina – u Varaždinu i Rijeci.

Festival organiziraju udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke.

Program je predstavio direktor Festivala, Hrvoje Selec koji je naglasio da upravo ovom manifestacijom započinje Ljeto u Varaždinu.

-RAFI dio, profesionalni filmovi koji se prikazuju u Rijeci, počinje 26. i trajat će do 28. svibnja, a od 2. do 5. lipnja VAFI sekcija dolazi u Varaždin s filmovima djece i mladih iz cijelog svijeta, koji se natječu u tri kategorije – Midi, Mini, Maxi – kazao je Selec naglasivši da je na ovogodišnji festival pristiglo oko 1000 filmova.

-U Varaždinu se natječe 100 filmova iz 90-ak zemalja, a nakon dvije godine online izdanja vraćamo se uživo. Osim filmova očekuje nas i mnogo popratnog programa, izložba VAFI djela, radionice te gosti iz Češke koja nam je i zemlja partner, a na kraju ćemo imati i strip radionicu – rekao je Selec.

Da je VAFI donio mnoge dobre stvari u Varaždinu ustvrdio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.
-Grad Varaždin podržava ovakve akcije. Prošle godine imali smo festival dječjeg filmskog stvaralaštva koji se održao u listopadu kao jedan novi proizvod i ono što je bitno reći da ovi programi daju dodatnu vrijednost. VANIMA se trudi da se ovakav festival održi na visokom nivou – rekao je Marković i dodao:

-Mi pokušavao provesti jedan cjelovit projekt Centra kreativne industrije gdje bi svi ti programi dobili još veću podršku obnaaljanjem starog kina Sutjeske i to bi bio jedan veliki projekt vrijedan oko 30 milijuna kuna koji bi probali provesti kroz ITU mehanizam.

Programska voditeljica Festivala, Dubravka Kalinić-Lebinec naglasila je da je među pristiglih tisuću ovogodišnjih filmova 200-tinjak onih koje su radila djeca i mladi, a ostale su napravili profesionalci, za djecu i mlade.
-Filmovi su pristigli sa svih kontinenata, a ono što je nama zanimljivo je da je VANIMINIH pet filmova ušlo u selekciju VAFI&RAFI festivala. Što se tiče tematskih dijelova festivala, profesionalci su radili uglavnom poetske filmove dok su djeca ostala u svom dječjem svijetu baveći se različitim triikovima, štosevima, školskim temama, kao i temama vezanim uz dječja prava, što je izuzetno bitno jer VAFI festival ima posebnu nagradu, kategoriju Plavi Vafi – izjavila je Kalinić-Lebinec.

Izvršna producentica festivala Danijela Stanojević je istaknula kako je veleposlanik, njegova ekscelencija Milan Hovorka iz Češke Republike s velikim zadovoljstvom prihvatio poziv za sudjelovanje jer je Češka itekako poznata po filmskom stvaralaštvu.

Suorganizatori Festivala su Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske i POU Varaždin te kino GAJ, a održat će se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Varaždinske županije i Primorsko-goranske županije.

a.kučić/sjever.hr
20.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.