Now Reading:
Održana prva konferencija Antikorupcijskog povjerenstva KZŽ – Kristić: Javne nabave na lokalnoj razini najveća su pljačka naše države
Full Article 3 minutes read

Održana prva konferencija Antikorupcijskog povjerenstva KZŽ – Kristić: Javne nabave na lokalnoj razini najveća su pljačka naše države

Antikorupcijsko povjerenstvo Krapinsko – zagorske županije, kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine za praćenje i suzbijanje korupcije na području KZŽ u četvrtak je u Velikoj galeriji grada Zaboka održalo konferenciju na temu “Korupcijski rizici javne nabave”.

Riječ je o prvoj konferenciji novog saziva Antikorupcijskog povjerenstva KZŽ koje je konstituirano 6. travnja ove godine, a na kojoj je govorio predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva KZŽ, Nikola Kristić. Pritom je naglasio kako je Antikorupcijsko povjerenstvo KZŽ osnovano da djeluje preventivno i edukativno.

– Djelujemo da se korupcija smanji, no Antikorupcijsko povjerenstvo nije sud, nije policija. Zato postoje nadležne institucije – rekao je Kristić dodavši kako korupciju nije moguće iskorijeniti.

– Međutim, ako nakon ove konferencije spriječimo ili ukažemo na problematiku barem jedan do dva možebitna slučaja korupcije, zadatak je već dobro obavljen. Važno je djelovati i upozoravati. Svima koji su u situaciji da naprave nešto protivno uzusima, zakonima, itd., u korist privatnog, a protiv javnog interesa, ako nakon ove konferencije kažu: Ipak neću, nećemo to tako napravit, napravit ćemo prema pravilima, prema zakonima, onda smo napravili veliki posao – kazao je te istaknuo kako su na lokalnoj razini javne nabave i ostali korupcijski rizici jedan od najvećih problema u korupciji ili kako je rekao, najveća pljačka ove naše države.

– Nema prave kontrole i dogodi se situacija da se u tim javnim nabavama događaju pogodovanja, prihvaćaju se najniže cijene, a onda se dižu, novi ugovori se sklapaju, pogoduje se. I to je jedan od najvećih problema danas u državi – objasnio je Kristić.

Da je postojanje antikorupcijskog povjerenstva važno za svaku sredinu potvrdila je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

– Antikorupcijsko tijelo je savjetodavno tijelo županije i ono je usmjereno na praćenje i suzbijanje bilo kakvog oblika korupcije i upravo ovakva predavanja informativno – edukativnog karaktera od velike su važnosti – dodala je Petek.

Osim članova Antikorupcijskog povjerenstva KZŽ na konferenciji je sudjelovala i predstavnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Tončica Božić te je tom prilikom rekla kako je sukob interesa životna situacija te se svaka osoba na bilo kojem radnom mjestu jednom našla u situaciji kada je morala donijeti odluku koja je vezana uz opće dobro ili vlastitu korist.

– Kada uzmemo praksu našeg povjerenstva i kada bi se napravila statistika za 2020. godinu iz cijelog broja predmeta vidjelo bi se da je najviše predmeta mišljenja odnosno predmeta u kojima obveznici zakona traže nas kako postupiti u nekim dvojbenim situacijama – pojasnila je Božić.

Konferenciji je prisustvovala i predsjednica Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Maja Kuhar te je istaknula kako ima različitih oblika i načina na koje korupcija egzistira u postupcima i samoj javnoj nabavi.

– Zakon regulira uži dio toga, međutim sam proces javne nabave sastoji se od pripremnih radnji i radnji koje se odnose na izvršenje ugovora i to je sve nešto što bi trebalo pratiti i voditi računa o tome – rekla je Kuhar dodavši kako Zakon o javnoj nabavi ne regulira dio postupaka koji se odnosi na jednostavne nabave i u tom dijelu ima najviše koruptivnih rizika o kojima bi trebalo voditi računa i u budućnosti te taj dio malo više regulirati.

www.sjever.hr
19.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.