Now Reading:
Piknik u Dvorcu Bračak okupio brojne osnovnoškolce – Na zanimljiv i kreativan način predstavljena ugostiteljsko – turistička zanimanja SŠ Zabok
Full Article 4 minutes read

Piknik u Dvorcu Bračak okupio brojne osnovnoškolce – Na zanimljiv i kreativan način predstavljena ugostiteljsko – turistička zanimanja SŠ Zabok

Piknik u Dvorcu Bračak u Zaboku je u srijedu okupio osnovnoškolce i roditelje te predstavio mogućnosti razvoja karijera u turizmu i ugostiteljstvu. Predstavljanje kreativnog i inovativnog pristupa učenju i praksi pokazalo je da obrazovanje za karijeru u turizmu i ugostiteljstvu nije samo korisno, nego i atraktivno i zanimljivo.

Bila je to prilika za druženje osnovnoškolaca i srednjoškolaca, prezentacije vještina i postignuća učenika te predstavljanje strukovnih programa za upise u ugostiteljsko – turistička zanimanja. Piknik je bila finalna Show&Tell radionica održana u sklopu projekta CUT Zabok – Regionalni centar kompetentnosti, kojoj su prethodile radionice u 30-ak osnovnih škola na području Krapinsko – zagorske županije.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek istaknula je kako je ovo prilika da se na zanimljiv i interaktivan način predstave zanimanja koja nudi Srednja škola Zabok.

– Djeca će se i sama moći okušati u pripremi nekih jela i pića, ali prije svega u druženju i razgovoru dobiti jasne i zorne informacije o zanimanjima koja nudi Srednja škola Zabok. Ovo je ujedno i lijepa prigoda da se najave i sve mogućnosti koje će Srednja škola Zabok nuditi u novim prostorima kao regionalni centar kompetentnosti. Naime, ovamo će dolaziti svi iz sjeverozapadne Hrvatske koji žele raditi, obrazovati se ili usavršavati u području turizma i ugostiteljstva – kazala je zamjenica župana Petek.

U nizu Show&Tell radionica tijekom ožujka i travnja nastavnici i učenici SŠ Zabok učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima prezentirali su strukovna zanimanja koja mogu upisati u SŠ Zabok – konobar, kuhar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist. Srednjoškolci su pokazali svoje strukovne vještine na djelu – miksali su bezalkoholne koktele, pripremali male slane i slatke zalogaje i pričali priče o svojem školovanju, natjecanjima i mnogim osvojenim nagradama.

– Ovo je događanje namijenjeno učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola Krapinsko – zagorske i okolnih županija kako bismo ih informirali o mogućnostima upisa u našu školu. Mogu isprobati delicije koje su pripremili naši učenici, ali se isto tako mogu okušati i sami u nekim jednostavnim ugostiteljskim aktivnostima poput miješanja koktela, pravljenja palačinki te slaganja salveti. Tim aktivnostima nastojimo animirati djecu da se upišu u deficitarna zanimanja – u prvom redu kuhar i konobar – objasnila je ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec.

Učenici i nastavnici zabočke srednje škole na Pikniku su predstavili i mnogobrojne nagrade koje su osvojili. Ove školske godine učenici su sudjelovali na međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene, natjecanju učenika kuharstva i slastičarstva povodom Dana hrvatskog kulinarstva, Badel barmen junior cupu, natjecanju WorldSkills Croatia 2022. te Međunarodnom natjecanju udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola.

– Ako jedna petina državnog proračuna dolazi iz ovog sektora, onda bi sigurno više pažnje trebalo posvetiti sektoru ugostiteljstva i turizma, a isto tako i sektoru školstva koji je dio tog cijelog procesa. Promoviranje školstva nije jednostavno s obzirom na to da imamo programe koji su stari u prosjeku 30 godina. Mi u Centru smo u postupku izrade novih, suvremenih, inovativnih programa, a ovo je jedna priča koja dijeli taj segment i na popularizaciju strukovnih zanimanja – naglasila je voditeljica projekta CUT Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti je Branka Kralj.

Ova posljednja Show&Tell radionica bila je prilika i za upoznavanje kompleksa ugostiteljskih praktikuma koji se ovu i sljedeću školsku godinu održavaju u Dvorcu Bračak zbog dogradnje i rekonstrukcije SŠ Zabok u Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Nakon Piknika, vrata SŠ Zabok u Dvorcu Bračak bit će svakodnevno otvorena do upisa u srednjoškolske programe za sve informacije o školovanju.

www.sjever.hr
18.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.