Now Reading:
Varaždinska županija među vodećima po potporama poljoprivrednicima – ove godine osigurano 4,6 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija među vodećima po potporama poljoprivrednicima – ove godine osigurano 4,6 milijuna kuna

Varaždinska županija je izdvojila u 2020. godini 21,58 kuna po stanovniku za potpore poljoprivrednicima, odnosno u proračunu udjel od 0,23 posto, a što ju je svrstalo u vodećih pet županija, isto kao i rast izdvojenih sredstava za 541 posto u odnosu na 2017. godinu, pokazala je analiza o potporama poljoprivrednicima. Javni poziv za dodjelu potpora objavljen je početkom ožujka, a prijave se mogu podnijeti najkasnije do 30. studenoga. U posljednjih osam godina za ulaganja u poljoprivredi je iz proračuna izdvojeno više od 20 milijuna kuna. Ove godine je, kao i lani, osigurano 4,6 milijuna kuna

Nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada te usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, samo su četiri od ukupno 12 mjera po kojima poljoprivrednici iz Varaždinske županije i ove godine mogu ostvariti bespovratne potpore. Javni poziv za dodjelu potpora objavljen je početkom ožujka, a prijave se mogu podnijeti najkasnije do 30. studenoga.

– U posljednjih osam godina, otkako Županija dodjeljuje ove potpore, za ulaganja u poljoprivredi je iz proračuna izdvojeno više od 20 milijuna kuna. Ove godine je, kao i lani, osigurano 4,6 milijuna kuna, s time da je 200.000 kuna predviđeno za udruge pčelara te isti iznos za Županijski lovački savez. Za direktne potpore po 12 mjera poljoprivrednici zahtjeve mogu predavati do kraja godine, a bude li interes veći, u proračunu ćemo osigurati dodatna sredstva. Tako je bilo i prošle godine, kada smo za potpore zbog većeg interesa izdvojili dodatnih pola milijuna kuna, čime je ukupni iznos isplaćenih potpora u poljoprivredi prvi put premašio pet milijuna kuna. Koliko je domaća poljoprivredna proizvodnja bitna, najbolje govore nemili događaji u svijetu, rat u Ukrajini. Procjenjuje se da će cijene hrane rasti, tako da je bitno da imamo što veću samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Pozivam sve poljoprivrednike da se jave na ovaj javni poziv i bespovratne novčane potpore iskoriste za dodatno unapređenje svoje poljoprivredne proizvodnje, proizvoda i usluga – rekao je prilikom objave javnog poziva župan Anđelko Stričak.

Županija je prošle godine potpore isplatila po čak 900 zahtjeva. Poljoprivrednici su potpore koristili za niz ulaganja, pa tako i za nabavu sušare za voće, usisavača za skupljanje lješnjaka, nabavu rasplodnog stada u govedarstvu, svinjogojstvu, ovčarstvu i kozarstvu, a i nabavu samoposlužnog aparata za prodaju jaja s naplatnim sustavom. Potpore su također iskoristili za sudjelovanje na sajmovima, manifestacijama, izradu promotivnih materijala, kao i cjeloživotno obrazovanje.

Varaždinska županija godišnje dodatno osigurava 1.395.000 kuna, prvenstveno za promociju, istraživanje i predstavljanje autohtonih proizvoda (Varaždinski klipič, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren,…) na brojnim lokalno-tradicijskim te međunarodnim manifestacijama.

Provode se različite aktivnosti s ciljem promocije autohtonih proizvoda. Primjerice, Varaždinski klipič, jedinstveni proizvod zaštićen na razini Europske unije, ove je godine postao prvo pecivo u Hrvatskoj koje je dobilo svoju poštansku marku.

Da bi najmlađe na što bolji i pristupačniji način upoznali s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama životinja našega kraja, Varaždinska županija osmislila je edukativnu bojanku „Okusi i mirisi Varaždinske županije”. Bojanka je i prošle godine podijeljena svim dječjim vrtićima, a s ciljem da se djeca upoznaju s proizvodima i jelima koja se tradicionalno pripremaju ili uzgajaju u pojedinim dijelovima županije te s autohtonim pasminama životinja.

Županija već duži niz godina kroz zaseban projekt osobito radi na promociji, razvitku i unapređenju proizvodnje bučinog ulja te etabliranju robne marke “Varaždinsko bučino ulje” i zaštite proizvoda posebne kvalitete, za što je i ove godine osigurano 445.000 kuna.

Rezultati su itekako vidljivi: potražnja za „crnim zlatom“ je sve veća, a proizvođači Varaždinskog bučinog ulja su u tri godine na prestižnom svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojili čak osam zlatnih medalja.

Dodajmo da Županija i ove godine daje podršku vinarima koji sudjelovanjem na Decanter World Wine Awardsu u Londonu i osvajanjem medalja posljednjih godina pozicioniraju Varaždinsku županiju kao vrhunsku gastro-enološku regiju.

sjever.hr/zupan.hr
08.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.