Now Reading:
Kolar na obljetnici Titove smrti u Kumrovcu: To je čovjek koji je Hrvatskoj dao vrstu državnosti koja je zabetonirana u Domovinskom ratu
Full Article 4 minutes read

Kolar na obljetnici Titove smrti u Kumrovcu: To je čovjek koji je Hrvatskoj dao vrstu državnosti koja je zabetonirana u Domovinskom ratu

U Kumrovcu je povodom obljetnice 42. godišnjice smrti Josipa Broza Tita organiziran skup na kojem su se okupili brojni posjetitelji i politički predstavnici te predstavnici udruga, a točno u 15 sati i 5 minuta u vrijeme Titove smrti oglasila se sirena.

U pratnji zamjenice Jasne Petek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasio je kako 99% ljudi zna gdje je bilo u vrijeme njegove smrti kao što i Amerikanci znaju gdje su bili kada je ubijen Kennedy.

-To je jednostavno bilo u tom trenutku kada je otišao jedan svjetski velikan, vođa antifašističkog i partizanskog pokreta u Drugom svjetskom ratu, čovjek koji ’48 rekao Staljinu ne, čovjek koji je s Nehruom i Naserom osnovao Nesvrstane. Ustav iz ’74. godine je zapravo na neki način dao Republici Hrvatskoj vrstu državnosti na koju smo se poslije, 1990. godine i pozvali, a u Domovinskom ratu smo to zabetonirali – izjavio je Kolar.

Jedan od organizatora skupa Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatska, organizacije koja ima 35 lokalnih organizacija i oko 6 tisuća članova istaknuo je kako su ovdje ne samo zbog lika i djela Josipa Broza već zbog onoga što je pokret kojem je on bio na čelu ostvario uz razvoj naše zajedničke države od ’45.

-Ovo je samo podsjećanje na nešto što je bilo i čega u velikoj mjeri danas, nažalost, nema. Okupljamo se zbog sadašnjosti, a rekao bih, još više zbog budućnosti. Neke ideje koje su bile u srži onoga što je Tito zagovarao za svog života i pokušao sprovesti u praksi su danas ozbiljno dovedene u pitanje. Zato je naglasak našeg okupljanja na tome da pokažemo da te vrijednosti ne samo da su dovedene u pitanje i da nisu ostvarene, nego da na svima nama stoji zadatak da to pokušamo ostvariti, a to najviše leži na sadašnjoj i budućim generacijama – rekao je Vejnović.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske spomenuo je kako su ime Josipa Broza Tita i antifašizam nedjeljivi.

-Od toga treba uvijek krenuti jer to je jedan od onih revolucionara, od onih vojskovođa koji je na prostoru Europe vodio najuspješniji, najorganiziraniji pokret otpora protiv nacifašističke okupacije. Na tekovinama antifašističke borbe ostavio je slobodnu državu, konačno i slobodnu Hrvatsku koja je bila poslije rata u sastavu jugoslavenske federacije, a danas samostalnu europsku državu. Tekovine slobode, jednakosti, ravnopravnosti, socijalne pravde i mirotvorstva treba ponavljati, a to su zapravo najveće i najvažnije demokratske vrijednosti i danas – rekao je Habulin.

Viktor Gotovac prvi put u Kumrovcu kao čelnik Gradske organizacije zagrebačkog SDP-a naglasio je kako je prošlost silno važna za budućnost, a u upravo u Kumrovcu nastala je ideja socijaldemokracije u Republici Hrvatskoj.

-Došli smo s razlogom i s namjerom reći tko smo, što smo i što je pravo domoljublje i što je ljubav za domovinu i što je prava ideja suverenosti koja je ostvarena upravo u vrijeme kada je ovaj čovjek, na neki način u Drugom svjetskom ratu postavio temelje ove države. On i svi oni koji su se tada kao partizani s antifašističkom idejom borili za pobjedu, borili su se i izborili za Hrvatsku, a u Domovinskom ratu ta je pobjeda podcrtana, te su granice još jedanput naznačene – poručio je šef zagrebačkog SDP-a dodavši kako svi oni koji vole Hrvatsku moraju voljeti hrvatsku prošlost i hrvatsku suverenost, a ona počinje odavde.

abrkic/sjever.hr
04.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.