Now Reading:
U Zlataru obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe – župan Kolar: Naša Hitna opremljena je na razini razvijenih europskih zemalja!
Full Article 4 minutes read

U Zlataru obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe – župan Kolar: Naša Hitna opremljena je na razini razvijenih europskih zemalja!

Da je krapinsko-zagorska hitna medicinska služba jedna od najboljih u Hrvatskoj dobro je poznato, a kako bi zadržali taj status i visok standard potrebna su kontinuirana ulaganja u novu opremu i novu tehnologiju čega ne nedostaje. Dapače, župan Željko Kolar povodom obilježavanja Nacionalnog dana Hitne medicinske službe u subotu u Zlataru najavio je da se intenzitet ovakvih ulaganja nastaviti i u budućem razvoju, ako ga čak neće i povećati.

Naglasivši kako činjenicu da imaju jednu od najboljih hitnih službi u Hrvatskoj duguju prije svega djelatnicima koji su maksimalno motivirati i kontinuirano rade na svojoj edukaciji, župan Kolar poručio je kako Županija maksimalno ulaže u novu opremu i tehnologiju.

-Usudio bih se reći da je naša Hitna opremljena na razini bilo koje hitne u razvijenim zemljama Europe i mi ćemo se kao Županija truditi da u budućem razdoblju nastavimo s takvim intenzitetom ulaganja, ako ne još i većim – rekao je Kolar dodavši kako daje punu podršku zahtjevu „hitnjaka” za uvođenje beneficiranog radnog staža jer smatra da sve žurne službe imaju jednake obaveze, pa moraju imati i jednaka prava.

Krapinsko-zagorska županija inače iz vlastitih sredstava sufinancira rad dva punkta hitne medicinske službe sa skoro 3 milijuna kuna godišnje.

-Ti punktovi su trebali ući u novu mrežu hitne i da je to država napravila nama bi za 3 godine ostalo 8 milijuna kuna za što smo mogli kupiti 9 novih jumpera. Tu smo osobno oštećeni, ali da je to jedini problem u zdravstvu još bi nekako prošli preko toga – rekao je Kolar dodavši kako je došlo vrijeme za reformu zdravstvenog sustava što nikako ne znači centralizaciju.

Čestitavši svim hitnjacima njihov dan, Kolar im je zahvalio na trudu i angažmanu kojeg svakodnevno pokazuju.

-Njihov dolazak na mjesto nesreće je između 15 i 17 minuta što je fenomenalno i više unutar zlatnog sata, a s druge strane ispod prosjeka Europe – zaključio je župan.

Na funkcioniranje hitne u Zlataru osvrnula se gradonačelnica Jasenka Auguštan-Pentek koja je naglasila kako su bez njih ne bi bilo ni rješavanja hitnih slučajeva. Čestitavši svim hitnjacima njihov dan, gradonačelnica je istaknula zadovoljstvo što su danas građanima približili što je moguće učiniti kako bi nekome prije dolaska hitne pomogli.

-U Zlataru postoji i aparat za defibrilaciju koji se na svu sreću nije koristio. No imamo licenciranu osobu za takve slučajeve i ovdje nam je svima pri ruci – kazala je Auguštan-Pentek.

Krešimir Božić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinsku službu naglasio je kako je današnji dan prilika da se svi zajedno sjetimo svih djelatnika hitne koji spašavaju ljudske živote po svim vremenskim uvjetima i svim terenima.

-Imamo dobro opremljena vozila i dobro opremljene prostore za reanimaciju i ono što je najbitnije i to je ključ svake takve službe da imamo dobro educirane ljude koji su spremni odazvati se, pomoći, ljude koji izlažu svoj život da bi spasili tuđi život, ljude koji u svim vremenskim uvjetima idu na teren i pomažu da stanovnici naše županije dobiju što kvalitetniju i adekvatniju hitnu medicinsku pomoć – rekao je Božić dodavši kako je njihova hitna na doista zavidnom nivou.

Jedan od najvažnijih čimbenika je i brzina, a standard krapinsko-zagorske hitne posramio bi i onaj svjetski. Naime, brzina intervencije iznosi 16 minuta, a svjetski standard je oko 20 minuta.

-Naša vozila su u godinu dana prošla 600 tisuća kilometara, a to je kao da su 15 puta prošla oko ekvatora. Ta činjenica govori o tome koliko se puno radi. Iza nas je u ovih godinu dana 25 tisuća obrađenih pacijenata, od čega 15 tisuća na terenu. Ključ svega, naša prijavno-dojavna jedinicama naš broj 194, srce našeg Zavoda, zaprimio je u godinu dana 32 tisuće poziva – pojasnio je Božić.

tklopotan / www.sjever.hr
30.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.