Now Reading:
U Arboretumu Opeka održana radionica orezivanja stabala – Veliki problem : “U preko 90 posto slučajeva se stabla orezivanjem dugoročno uništavaju”
Full Article 3 minutes read

U Arboretumu Opeka održana radionica orezivanja stabala – Veliki problem : “U preko 90 posto slučajeva se stabla orezivanjem dugoročno uništavaju”

U Arboretumu Opeka-Vinica u subotu je održana stručna demonstrativna radionica orezivanja stabla.

Riječ je o nastavku aktivosti unutar kampanje “Zasadi stablo, ne budi panj” koju organizira prva i vodeća Udruga za organiziranje kampanji sadnje stabala u Republici Hrvatskoj u cilju prezentacije projekta obnove arboretuma Opeka u Vinici i edukacija o održavanju urbanog zelenila.

Na radionici tijekom koje je održano predavanje o orezivanju stabala sa specifičnostima zahvata na prastarim i baštinskim stablima govorio je Fran Poštenjak, doktor za drveće i vlasnik tvrtke Arboring iz Jastrebarskog. Kako je istaknuo, ovom inicijativom želi se potaknuti arboriste na međusobnu komunikaciju, na networking, ali isto tako i predstavnicima javnosti dati informacije koje su povezane s adekvatnim održavanjem i orezivanjem stabala.

– To je jedan od gorućih problema kojeg imamo u Hrvatskoj jer nažalost, u preko 90 posto slučajeva se stabla orezivanjam dugoročno uništavaju, što je jako velik problem. Naša uloga u tome je da budemo stručna podrška – rekao je Pošetnjak pojasnivši program radionice.

– Ovaj današnji događaj zamislili smo na način da prvo održimo predstavljanje samog objekta, a nakon toga ćemo s dečkima napraviti vođenu diskusiju kroz strukturirana pitanja odnosno segmente koje trebamo prodiskutirati. Nakon toga otići ćemo do veteranskih stabala da vidimo na njima što i kako se treba napraviti. Na samom kraju, pošto smo dobili dozvolu za izvođenje radova, orezivanjem stabala pokazat ćemo kako bi se to zapravo trebalo raditi – objasnio je Poštenjak.

Održana je stručna panel diskusija na temu urbanog šumarstva i sentibiliteta javnosti, a Mateja Angelina Kramar, predsjednica udruge Zasadi drvo, ne budi panj istaknula je kako se javnost sve više senzibilizira i suosjećajni su u vezi orezivanja, prevršivanja i svih ostalih zahvata oko urbanih stabala.

– Krajnji zaključak diskusije je bio da bi i struka i javnost trebali više komunicirati po tom pitanju, zato da se smanji ogorčenost građana po pitanju orezivanja. Treba ih educirati i zašto je to potrebno, a osim toga, sama komunikacija ne znači ništa, ako ne pokažemo praktični dio, bilo na urbanim ili veteranskim stablima – rekla je Kramar dodavši kako je upravo to i cilj današnje radionice.

– Želimo javnosti, svim zainteresiranima, komunalnim poduzećima i općenito izvođačima arbori kulture pokazati i iskomunicirati u simbiozi sa strukom i javnosti te civilnim sektorom, što možemo napraviti za dobrobit okoliša – kazala je Kramar.

Sanja Kopjar ravnateljica Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije” istaknula je kako je Arboretum Opeka vrijedna zbirka drveća i grmlja.

– Unatar Opeke imamo velik broj starih stabala koja zahtijevaju posebnu njegu i pažnju, analizu zdravstvenog stanja i ovakva jedna radionica odnosno edukacija u smislu ispravnog pristupa njezi ovakvih starih stabala je uvijek dobrodošla – izjavila je Kopjar osvrnuvši se i na samu obnovu Arboretuma.

– Izrađena je projektna dokumentacija za obnovu Arboretuma Opeka pri čemu su u tijeku radovi na obnovi dvorca, dok očekujemo da se stvori mogućnost da se izrađena projektna dokumentacija za obnovu parkovnog dijela aplicira i osigura izvor financiranja – zaključila je Kopjar.

www.sjever.hr
30.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.