Now Reading:
Fond za zaštitu okoliša daje najveći iznos u povijesti od 877 milijuna kuna – evo koliko će dobiti Varaždin i kakva su tri ugovora potpisali Bosilj i direktor Fonda
Full Article 4 minutes read

Fond za zaštitu okoliša daje najveći iznos u povijesti od 877 milijuna kuna – evo koliko će dobiti Varaždin i kakva su tri ugovora potpisali Bosilj i direktor Fonda

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su u srijedu sastanak s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sinišom Kukićem na kojem su razgovarali o problematici sanacije baliranog otpada, aktualnim projektima koji se provode u Gradu Varaždinu kao i o onim na koje je Grad već aplicirao ili će tek aplicirati u budućem razdoblju. Nakon radnog dijela sastanka, gradonačelnik i direktor Fonda potpisali su tri ugovora u ukupnom iznosu od 1.202.390,50 kn sredstava iz FZOEU.

Ugovori se odnose na implementaciju sustava za praćenje jačine buke i kvalitete zraka, uvođenje pametnog prometnog rješenja za inteligentno upravljanje javnim parkirnim površinama te osiguranje dodatnih sredstava za izgradnju i opremanje sortirnice Motičnjak. Također, uz sufinanciranje Fonda od 40 posto Grad Varaždin kreće u nabavku četiri energetski učinkovita vozila koja će koristiti komunalno redarstvo, a ugovor je potpisan u veljači.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić istaknuo je izuzetno dobru suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave na zapadu Hrvatske, a naročito s Gradom Varaždinom, stoga se rado odazvao pozivu gradonačelnika Bosilja.

-Imali smo jedan vrlo uspješan sastanak u vezi svih kompatibilnih tema Fonda i Grada Varaždina. Prošli smo kroz svu problematiku naše suradnje, a neizostavna i najvažnija točka je zbrinjavanje i oporaba otpada s lokacije Brezje. Siguran sam da gradonačelnik sniva i budi se s tom temom i uvjerio sam se da su on i njegov tim izuzetno dobro realizirali nešto što se već dugo nije dovelo na taj nivo, a mi iz Fonda i Ministarstva gospodarstva smo izuzetno zainteresirani završiti taj velik problem, ne samo za građane grada Varaždina nego za cijelu Hrvatsku – istaknuo je Kukić dodavši kako su se na sastanku dotakli svih projekta Fonda u kojem će participirati građani Varaždina.

-Imamo ih ove godine 23 i dajemo najveći iznos u povijesti Fonda od 877 milijuna kuna prema građanstvu. Nadam se da će dobar dio toga ostati u Varaždinu. Od sufinanciranja od 1,2 milijuna kuna za projekte očekujem da će iz mjeseca u mjesec realizirati, jer nam se zaista sviđa kako radi gradska uprava – zaključio je Kukić.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je kako dolazak gospodina Kukića i njegovih suradnika u Varaždin nastavak dobre suradnje s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

-Uz ova tri ugovora, a već smo ranije potpisali ugovor o nabavci električnih automobila za naše komunalne službe jer želimo postati zeleni grad. Danas smo saznali da ćemo vrlo vjerojatno dobiti i ugovore za sanaciju divljih odlagališta u gradu Varaždinu. Zgrada gradska vijećnica sljedeće godine slavi 500 godina i tu također očekujemo sufinanciranje od strane Fonda od 2 milijuna kuna, dok grad u proračunu ima osiguranih 5 milijuna i očekujemo da će ova zgrada sljedeće godine zablistati – rekao je gradonačelnik dodavši kako su na sastanku saznali važne informacije o raspisivanju pojedinih natječaja.

-Ono najbitnije je da smo mi predali zahtjev Fondu za sufinanciranje sanacije odlagališta Brezje što je jedan od krucijalnih projekata, a gdje očekujemo da bi nam Fond uskoro mogao dati načelnu suglasnost kako bi mogli provesti javnu nabavu. Prije potpisivanja ugovora ćemo morati dobiti suglasnost i od Upravnog vijeća Fonda i Vlade Republike Hrvatske, s obzirom na to da se radi o vrlo velikom iznosu. Siguran sam da ćemo, budući da sada imamo i elaborat, projekt i pravomoćnu građevinsku dozvolu, sve to uspjeti pokrenuti ove godine – istaknuo je Bosilj te nastavio kako su za 4 električna automobila od Fonda dobili 250 000 kuna subvencije od ukupnog iznosa od 800 tisuća kuna.

Nadalje, Fond će pokrit 40 posto sredstava od iznosa od 800 tisuća kuna za postavljanje dviju stanica za mjerenju kvalitete zraka i buke.

Na pitanje o trenutnoj količini bala Bosilj je istaknuo kako je volumen praćen dronom i kako je riječ o 96 tisuća tona bala, a njihovu sanaciju Fond će također sufinancirati u iznosu od 40 posto.

abrkic/sjever.hr
27.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.