Now Reading:
Slavi se Veliki petak – evo što on simbolizira i kakva je tradicija na današnji dan
Full Article 2 minutes read

Slavi se Veliki petak – evo što on simbolizira i kakva je tradicija na današnji dan

kruh

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Slavi se u petak prije Uskrsa i dan je to kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva.

U prijepodnevnim satima puk se obično okuplja u crkvama, kapelicama i drugim mjestima kako bi pobožno molio Križni put. U popodnevnim satima, točnije u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka, čitanje Svetoga pisma i navještaj muke, poklon i ljubljenje križa te svetu pričest.

Oltar je na ovaj dan bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali to je ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem.

Kod katolika, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obavezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba suzdrži od pića i hrane.

www.sjever.hr / photo: pixabay
15.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.