Now Reading:
AGLOMERACIJA VARAŽDIN Veliko finale velikog projekta – potpisan ugovor za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda
Full Article 4 minutes read

AGLOMERACIJA VARAŽDIN Veliko finale velikog projekta – potpisan ugovor za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

-Presretan sam jer u ovom Velikom tjednu ulazimo u veliko finale velikog projekta – rekao je u četvrtak direktor varaždinskog Varkoma, Bruno Ister, prilikom potpisivanja Ugovora za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin, kapaciteta 127.000 ES.

Ugovorena vrijednost radova je oko 210 milijuna kuna, izvođač je varaždinska GK Grupa, a radovi bi trebali biti završeni 19 mjeseci od uvođenja u posao.
Završna je to faza projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin, ukupne vrijednosti veće od 855 milijuna kuna, Investicija se sa 71 posto financira iz Kohezijskog fonda Europske unije, 24 posto sredstava osiguravaju Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i oko 5,7 posto jedinice lokalne samouprave Projekt obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje Grada Varaždina i deset okolnih općina.

Najteži dio posla na Aglomeraciji Varaždin je iza nas, a to je znači izgradnja i rekonstrukcija više od 240 kilometara takozvanih linijskih građevina koje će omogućiti daljnji razvoj sustava odvodnje na području Aglomeracije Varaždin, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković
– Treba napraviti i više od stotinu precrpnih stanica tako da je zahvat ozbiljan. Zahvala i građanima koji su imali razumijevanje čekati bolje sutra i daljnji razvoj kanalizacije koja će omogućiti priključenje 40 tisuća stanovnika na javni sustav odvodnje. I današnje potpisivanje ugovora za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji će zbrinuti 127 tisuća stanovnika otpadnih voda dobit ćemo više od 95 posto priključenosti naših građana na sustav javne odvodnje – rekao je Đuroković.

Kazao je kako očekuje da će cijeli projekt završiti do 2023. godine te da je Vlada Republike Hrvatske dodatno omogućila nešto više od 20 milijuna kuna sredstava na prethodno dodijeljenih 855 milijuna kuna.
-Očekujemo da će ukupno projekt vrijediti oko 880 milijuna kuna. Više od 500 milijuna kuna su zapravo europska sredstva, bit će do 180 milijuna kuna sredstava državnog proračuna putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatskih voda, a lokalna komponenta iznosi oko 40 milijuna kuna. Treba čestitati tvrtki Varkom jer je iskoristila veliku šansu da se realiziraju europska sredstva kao i potpora iz državnog proračuna, a na zadovoljstvo svih građana – kazao je Đuroković.

Potpisivanju ugovora nazočio je i župan Anđelko Stričak koji je istaknuo da je svaka investicija bitna, posebice one koje su iznimno važne za našu budućnost.
-Kada govorimo o zaštiti voda, ova investicija je najbitnija u tom području. U Varaždinskoj županiji planiramo graditi sedam aglomeracija. Varaždinske Toplice su završene, Aglomeracija Varaždin je pri kraju, a prije nekoliko mjeseci započeli smo s izgradnjom Aglomeracije Ivanec. Te tri aglomeracije vrijedne su oko 1,4 milijarde kuna, a kada bismo to usporedili s obrazovnom infrastrukturom koju trebamo izgraditi, devet sportskih dvorana, dogradnja tri srednje škole i tri osnovne škole koja košta 400 milijuna kuna, ovdje ćemo utrošiti 1,4 milijarde kuna, a kada se izgradi bit će nevidljivo, no bitno je zbog naše budućnost i budućnosti naših potomaka – rekao je Stričak, zahvalivši Vladi premijera Andreja Plenkovića, resornom Ministarstvu i Hrvatskim vodama na pomoći i sufinanciranju.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je da je iznimno zadovoljan što će završetkom ovog projekta svako domaćinstvo i svako kućanstvo grada Varaždina imati mogućnost priključka na kanalizacijsku mrežu.
-Na taj način štitimo naše podzemne vode i osiguravamo budućnost našoj djeci. S druge strane bitna je stvar što taj pročišćivač dolazi blizu našeg varaždinskog mora Aquacityja i taj novi i moderan će zamijeniti stari pročišćivač koji širi miris oko sebe te će dati novi zamah razvoju varaždinskog turizma i pretvaranja Aquacityja u jednu poželjnu kontinentalnu destinaciju – rekao je Bosilj.

Ister pak je napomenuo kako će svima zajedno trebati puno sreće, znanja i pomoći da se projekt privede kraju u predviđenom roku.
-Kad ga privedemo kraju, bit će mnogo benefita za naše građane za koje sve to i radimo, mnogo benefita za naš okoliš i prirodu koja vapi za takvim projektima. Ovo je krunski projekt zaštite okoliša u našoj županiji – izjavio je Ister.

Dodao je kako je tijekom realizacije projekta bilo puno izazova te da slijedi veliko finale.
-Ove godine trebalo bi biti sve gotovo. Ostaje nam administrativno rješavanje tih poslova, 19 uporabnih dozvola, upola manje izmjena i dopuna i trebamo pomoć svih, kako bi se taj postupak ubrzao da možemo zadovoljiti stroge rokove koje imamo – zaključio je Ister.

a.kučić/sjever.hr
14.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.