Now Reading:
Svečano otvorena nova školska zgrada SŠ Čakovec – Cividini: Sve što u obrazovanje ulažemo danas, sutra će mladima dati vještine i znanja za buduće izazove
Full Article 6 minutes read

Svečano otvorena nova školska zgrada SŠ Čakovec – Cividini: Sve što u obrazovanje ulažemo danas, sutra će mladima dati vještine i znanja za buduće izazove

Danas je veliki dan za Čakovec i Međimurje. Naime, po prvi put u povijesti otvorila se nova školska zgrada koja nije građena javnim novcem, već je rezultat nastojanja, upornosti i entuzijazma grupe ljudi. Svečano je obilježen završetak prve faze nove zgrade Srednje škole Čakovec s pripadajućom dvoranom.

– U temeljima naše nove škole nisu samo beton i željezo. U njima su uspjesi naših učenika, uspjesi koji prelaze županijske i regionalne okvire jer naši su medicinari najbolji u državi na zadnjim nacionalnim ispitima iz zdravstvene njege. Jednako uspješni su i naši gimnazijalci koji su na ispitima državne mature među najboljima u našoj županiji. U temeljima ove škole su trud, zalaganje, želja i snovi naših učenika i naših nastavnika. Čvrstoću im daju sati, dani, mjeseci, godine rada, truda, zalaganja nastavnika koji ih potiču, koji ih hrabre, koji im otvaraju horizonte – u svom je govoru ponosno istaknula ravnateljica Srednje škole Čakovec Gordana Ramušćak te naglasila da se današnjim danom i otvaranjem nove zgrade, otvara još jedna nova stranica povijesti čakovečke škole.

Predstavnik osnivača Bratoljub Horvat, siva eminencija ove ustanove, pritom je rekao kako je prva faza projekta teška 2,9 milijuna eura realizirana isključivo donacijama, a i da su nakon dvije godine radova presretni i ponosni onime što je urađeno.

– Ono što nam sada slijedi je gradnja kabineta za fizioterapiju i za izvođenje nastave budućih medicinskih sestara te sportska dvorana, a za to još pribavljamo potrebna sredstva – objasnio je Horvat.

U ime Saveza Baptističkih Crkava u Republici Hrvatskoj obratio se predsjednik Ivica Horvat koji je rekao da je obrazovanje najmoćnije oružje koje možemo koristiti za promjenu svijeta.

– Te riječi borca za ljudska prava Nelsona Mendele posebno su važne danas, jer svijet u kojem živimo treba dubinsku promjenu na bolje. Djelatnici ove škole su proteklih 12 godina punim srcem sebe činili to dobro i bolje te nesebično davali mlađim generacijama. To su činili kroz poučavanje, ljubav prema znanju, suživot i prijateljstvo – izjavio je Horvat dodavši kako vjeruje da će novi školski objekt s novim najmodernijim resursima biti efikasan alat u njihovoj daljnjoj namjeri i radu.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini naglasila je da sve što u obrazovanje ulažemo danas, sutra će mladima dati vještine i znanja za buduće izazove, tako da je briga o obrazovanju jedini pravi zalog za budućnost.

– Srednja škola Čakovec danas je dio mreže srednjoškolskih ustanova u koju se naši učenici rado upisuju, iz koje izlaze puni znanja i želje za daljnjim obrazovanjem, upisuju se na fakultete i veleučilišta. Ukratko, u desetak godina postali ste vrlo važan kotačić u našem srednjoškolskom sustavu, koji bi bez Srednje škole Čakovec bio znatno siromašniji. Zgrada čiju prvu fazu upravo svečano otvaramo nije rađena stihijski, za danas ili sutra. Baš suprotno, rađena je za neka buduća vremena. Vjerujem bolja, jer sve što u obrazovanje ulažemo danas, sutra će današnjoj djeci i mladima dati vještine i znanja da se što bolje suoče s budućim izazovima. Ova škola stajat će ovdje dugo nakon što nas ne bude – izjavila je Cividini te je na prijedlog osnivača škole odlučila četvorici, Međimurju sklonih donatora dodijeliti Povelju Grada Čakovca.

– Povelja Grada Čakovca dodjeljuje se kao zahvala Grada Čakovca na pruženoj organizacijskoj, financijskoj i logističkoj potpori projektu izgradnje novih prostora za potrebe Srednje škole Čakovec. Zahvaljujući doprinosu svih dobitnika Povelje, izgradnja prostora za ovu srednjoškolsku ustanovu realizirana je kao što je i planirano, a Grad Čakovec i Međimurska županija dobili su obrazovni objekt koji će pridonijeti kvaliteti obrazovanja u vremenima koja dolaze – rekla je čakovečka gradonačelnica prilikom dodjele Povelja, zahvalila im i poželjela skori povratak u Čakovec na svečano otvaranje cijelog kompleksa, zajedno sa sportskom dvoranom.

Dr. Friedheim Loh zahvalio je na ovoj časti, ali i činjenici da danas ima mogućnost biti, ne u školi jer školu čine djeca, učenici, profesori i djelatnici, već u novom mjestu učenja za ovu regiju.

– Svjesni smo u kakav smo kraj stigli i u kakvu školu, ovdje su redom najbolji učenici koji postižu zavidne rezultate, a upravo njihov uspjeh promatram kao najbolji motivator i zalog za budućnost – zaključio je te obećao i daljnju podršku.

Župan Međimurske županije Matija Posavec iskoristio je priliku čestitati na velikom projektu na koje je cijelo Međimurje ponosno.

– Ponosni smo, jer za jednu sredinu kada govorimo o regijama europskih država, najvažniji su obrazovanje i zdravstvo. Svaki novi standard, svaki novi projekt, svaka nova investicija koja je vezana uz ta dva segmenta, puno nam znači za našu budućnost, našu sadašnjost te posebno za generacije koje dolaze. Osobito u kontekstu Srednje škole Čakovec koja uspješno povezuje oba segmenta, obrazovanje u smislu podizanja i postavljanja standarda za cijelu Hrvatsku, a zdravstva jer ste u educiranju zdravstvenog kadra među najboljima u Hrvatskoj – rekao je međimurski župan i istaknuo nadu kako će se ovakvi uspješni projekti i dalje nastaviti.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u svom je obraćanju posebno istakla uspješne rezultate u 12 godina postojanja Srednje škole Čakovec, koje treba isticati u svakoj prilici. „

-Tu su izvrsni rezultati u onim izvannastavnim, županijskim, državnim i međunarodnim razinama. Na tome vam od srca čestitam. Napravili ste već jedan važan iskorak. Ravnateljica je rekla da je ovo škola s osmjehom, ja ću tome dodati da je ovo škola za koju se traži mjesto za upis više – rekla je zastupnica koja je novu školu opisala kao jednu od modernijih u Europi.

Spomenimo kako će školska zgrada i sportska dvorana zajedno s postojećom susjednom zgradom Pastoralnog centra, u svakodnevnom životu Čakovca djelovati kao jedinstvena edukativno funkcionalna cjelina. U školi će se odvijati odgojno-obrazovni rad u jednoj smjeni (poludnevno, produljeno ili cjelodnevno). Građevina se sastoji od dva funkcionalna sklopa, školske zgrade i sportske dvorane koje su međusobno povezane središnjim zatvorenim ulaznim holom, u kojoj će se smjestiti oko 450 učenika u 16 učionica, 7 praktikum učionica, specijaliziranih kabineta, knjižnice, dijela uprave škole sa zbornicom, višenamjenskog ulaznog prostora te ostalih pratećih servisnih prostorija.

www.sjever.hr
13.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.