Now Reading:
Potpisan ugovor vezan uz daljnju realizaciju Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava
Full Article 3 minutes read

Potpisan ugovor vezan uz daljnju realizaciju Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava

U prostorijama Kulturnog centra Dubrava potpisan je ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava.

Vrijednost ugovora je 761.875 kuna od čega je Zagrebačka županija 400 tisuća kuna povukla iz “Programa sufinanciranja pripreme infrastrukturnih projekta kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini”, a ostatak sredstava osigurala je u vlastitom proračunu.

U ime Zagrebačke županije ugovor je s izrađivačem dokumentacije potpisao zamjenik župana Damir Tomljenović koji je tom prigodom istaknuo kako Zagrebačka županija uvijek osluškuje i pomaže svoje poljoprivredne proizvođače, kako nizom mjera i potpora tako i konkretnim projektima.

– U realizaciju ovog projekta od prvog dana uključili smo ključne dionike – naše stočare, koji najbolje znaju što im je potrebno i kakav centar žele. Tako je i ovom potpisivanju prethodio sastanak na kojem se o tome direktno razgovaralo s izrađivačem dokumentacije kako bi konačni rezultat bio projekt s kojim ćemo svi, a ponajviše stočari biti zadovoljni – istaknuo je Tomljenović.

Cilj je da u projekt bude uključeno devet županija s područja sjeverozapadne Hrvatske na čijem području posluje značajan broj uzgajivača stoke koji posjeduju veliki dio stočnog fonda.

Gradnja centra planirana je u općini Dubrava, a podrazumijeva tri objekta – edukacijsko-informacijsku, stajsko-aukcijsku i pomoćnu zgradu ukupne površine nešto više od 5.800 kvadrata.

Načelnik Dubrave Tomislav Okroša istaknuo je kako živimo u vremenu kada je itekako velik naglasak na samodostatnosti i općenito proizvodnji hrane.

Hrane je sve manje, a potrebe su velike. Prema tome u interesu nam treba biti da Republika Hrvatska bude samodostatna u proizvodnji stoke – poručio je načelnik, dodavši kako mu je drago da je Dubrava odabrana kao centar gradnje i realizacije ovog važnog projekta.

Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda zahvalio je Zagrebačkoj županiji na podršci i pomoći.

– Ovaj centar je posebno važan za ovu regiju, ne samo u smislu opstanka uzgoja, već i u pokušaju zadržavanja mladih na ovom području – rekao je Horvatić.

Dodao je kako je ovaj centar zamišljen ne samo kao prodajna i aukcijska dvorana već i u svrhu kvalitetne edukacije i osposobljavanja mladih koji bi se nastavili baviti stočarstvom.

Austrija raspolaže s čak devet ovakvih centara, a sada smo i mi na putu da krenemo u tom smjeru – poručio je Horvat.

Dean Stubnja, voditelj ureda koji će raditi projektno-tehničku dokumentaciju istaknuo je kako je s arhitektonske strane projekt iznimno izazovan jer se ovako nešto ne radi svaki dan.

– Arhitektura je nešto što ne obuhvaća samo krov, zidove i temelj već nešto što oplemenjuje cijeli prostor – istaknuo je arhitekt Stubnja poručivši da će se tom mišlju voditi pri izradi dokumentacije.

www.sjever.hr
28.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.