Now Reading:
Održan novi radni sastanak na temu obnove od potresa u Zagorju – Kolar: Obnova nije počela dok god se ne počnu obnavljati kuće na terenu
Full Article 4 minutes read

Održan novi radni sastanak na temu obnove od potresa u Zagorju – Kolar: Obnova nije počela dok god se ne počnu obnavljati kuće na terenu

Krapinsko- zagorski župan Željko Kolar je u petak u Gornjoj Stubici održao radni sastanak s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom i Snežanom Penović, v.d. ravnateljicom Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije.

Nakon održanog sastanka ministar Paladina naglasio je kako dosadašnjom dinamikom obnove nitko nije zadovoljan.

Veliki napredak se vidi u posljednjih nekoliko mjeseci. Puno je napravljeno i tu se zahvaljujem kolegama u Ministarstvu i u Fondu za sve ono što je napravljeno u prethodnom periodu. U posljednjih tri, četiri mjeseca doneseno je onoliko odluka o obnovi, kao u cijelom periodu dosad. Danas smo se usuglasili da naše sugrađane u periodu pred nama zanima isključivo ono što je moguće vidjeti golim okom, a to je broj gradilišta gdje se uklanjaju objekti, gdje se grade zamjenski objekti i gdje se izvršava konstrukcijska i nekonstrukcijska obnova – rekao je ministar dodavši kako su se na sastanku dotakli i nekih vrlo konkretnih operativnih pitanja vezanih i uz javnu nabavu i uz koordinaciju aktivnosti, odnosno informacija i pozitivnih inputa koji dolaze s terena.

– Mi trebamo ubrzati našu komunikaciju i interakciju između Ministarstva i Fonda. Razgovarali smo o vrlo konkretnim stvarima i dogovorili se da će sljedeći sastanak biti u prvoj polovici svibnja, a zamolio sam kolege iz Ministarstva i Fonda da naše izvještavanje fokusiramo na broj gradilišta koja smo otvorili i koja ćemo otvoriti u narednim mjesecima – istaknuo je ministar Paladina.

Da obnova nije počela dok god se ne počnu obnavljati kuće na samom terenu, naglasio je krapinsko -zagorski župan Kolar.

– Ono što je bilo danas evidentno je, da je od 13. siječnja kad smo imali osmu koordinaciju, napravljen dosta velik iskorak u pripremi dokumentacije. A ono što očekujem i što smo se dogovorili je da takav isti iskorak očekujemo u sljedećih 45 dana, za kad smo dogovorili sljedeću koordinaciju – kazao je župan Kolar.

Snežana Penović, v.d. ravnateljica Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije objasnila je kako je oko 650 tisuća kuna vrijednosti usluga i radova vezano uz KZŽ.

– U tijeku su nam nabave u vrijednosti većoj od 5 milijuna kuna, a odnose se na projektiranje i na izvođenje radova. Pokazuje se, dakle, značajan porast aktivnosti u Fondu, a također bih naglasila, vezano uz izvođenje radova, da u sljedećih 15-ak dana očekujemo uklanjanje još dvije kuće i imamo u projektiranju veći broj kuća – rekla je ravnateljica Penović napomenuvši kako je u ovom trenutku 13 projektiranja u tijeku.

– Neka od projektiranja su pri kraju, a neka tek u nabavi. Za očekivati je da bismo, s obzirom da nakon projektiranja slijedi nabava izvođača radova, što nam oduzima mjesec, mjesec i pol dana, početkom ljeta mogli imati konstrukcijsku obnovu na nekoliko kuća – najavila je Penović dodavši kako će radovi svakako početi tijekom ljeta.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić koji je inzistirao na tome da obitelji smještene u Jezerčici budu prioritet prilikom rješavanja njihovih problema.

– Razlog je taj što je vrlo upitno vrijeme do kojeg oni mogu boraviti u tom prostoru. Drugi su problem obiteljske kuće na klizištima, ne samo u Gornjoj Stubici, nego u KZŽ i povest će se računa i o tome da se i ta tema stavi na dnevni red, kako bi se i ti objekti zaštitili i pronašlo adekvatno rješenje i za te obiteljske kuće – Krizmanić.

www.sjever.hr
25.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.