Now Reading:
Svi žele da Bedekovčanska jezera postanu turističko-sportsko-rekreacijski biser Zagorja. Puno je napravljeno, ali još je dosta posla pred svima…..
Full Article 7 minutes read

Svi žele da Bedekovčanska jezera postanu turističko-sportsko-rekreacijski biser Zagorja. Puno je napravljeno, ali još je dosta posla pred svima…..

Projekt revitalizacije Bajera – Bedekovčanskih jezera kao prilika za razvoj bila je u ponedjeljak tematska sjednica Općinskog vijeća Općine Bedekovčina.

Naime, sedmero vijećnika zatražilo je sazivanje tematske sjednice nakon što je u Razvojnom sporazumu Sjever osigurano 65 milijuna kuna za projekt revitalizacije Bajera – Bedekovčanskih jezera.

Da podsjetimo, Razvojni sporazum Sjever za pet županija u prosincu su u nazočnosti predsjednik Vlade Andreja Plenkovića s ministrima potpisala petorica župana sjeverozapadne Hrvatske među kojima i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Potpisivanjem tog sporazuma, između ostalog, stvoreni su preduvjeti za revitalizaciju i uređenje jezera te stavljanje u funkciju turizma kao i gospodarskog i sveukupnog razvoja Bedekovčine.

Na tematsku sjednicu u Bedekovčinu stigli su predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Krapinsko-zagorske županije, Zagorske razvojne agencije, Općine Sračinec iz Varaždinske županije s primjerom dobre prakse te udruga i civilnog sektora.

Ivan Bota iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, govoreći o Razvojnom sporazumu Sjever, naglasio je da su njime utvrđeni strateški sporazumi za područje sjeverne Hrvatske odnosno pet županija čiji su čelnici potpisali sporazum. Njime su predviđena područja suradnje, a jedno od tih se odnosi i na projekt poput revitalizacije Bedekovčanskih jezera.

Načelnik Darko Ban za samu temu kazao je da bi možda bilo bolje i efikasnije da je ona razrađena na nekom okruglom stolu. Podsjetio je da sam projekt ima svoje početke u 2014. godini kada je on zamišljen da se na tim prostorima organizira kao projekt koji predviđa brojne rekreacijsko-sportske sadržaje. U tih 8 godina obavljen je veliki i ponekad težak posao jer je trebalo savladati sve birokratske prepreke.

-Projekt predviđa razna igrališta, razne sadržaje gdje je već riješen dobar dio građevinskih dozvola za te sadržaje. Mi intenzivno radimo i drago mi je da su ti elementi prihvaćeni i kroz Razvojni sporazum Sjever – izjavio je Ban te dodao da je on osobno na velikom broju adresa prezentirao projekt. Ističe i da je KZŽ zahvaljujući i županu Željku Kolaru uvrstila taj projekt kao jedan od strateških projekata za županiju.

Inače, po riječima Bana, formiran je tim koji je doprinijeo izradi samog idejnog projekta koji je prijavljen na izradu dokumentacije.

Općina Bedekovčina je u partnerstvu sa KZŽ prijavila taj projekt za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Projekt predviđa revitalizaciju jezera i obalnog pojasa, izgradnju kružnih ruta, staza oko jezera te edukativne točke.

Uz to predviđeno je uređenje već postojećih jezera sa obalnim pojasom. Nadalje, predviđa se izgradnja prezentacijskog centra sa raznim sadržajima. Na kraju, brojni sportskih i rekreacijski sadržaji privukli bi zasigurno brojne posjetitelje iz bliže okolice ali i regije. Izrada sve potrebne dokumentacije procijenjena je na oko 2,7 milijuna kuna, odnosno traži se potpora za 90 posto tog iznosa.

A kako bi to izgledalo u praksi pokušao je dočarati predsjednik Općinskog vijeća općine Sračinec Krunoslav Lukačić budući je općina već realizirala jedan takav sličan projekt, možda i jedinstven na području sjeverne Hrvatske.

Sam projekt je prijavljen preko Mjere 7.4.1. i njegova vrijednost, procijenjena, bila je 8 milijuna kuna što je bio i maksimalni iznos. Po riječima Lukačića uspješno su apsolvirane sve provjere i krenulo se sa realizacijom projekta koji je nesumnjivo podignuo kvalitetu života u toj općini.

Ukupna vrijednost ovog projekta je osam milijuna kuna, pri čemu je 6,13 milijuna kuna sufinancirano europskim novcem, tj. iz Ministarstva poljoprivrede, programa Ruralnog razvoja, mjera 7.4.1. Očekuje se povrat i oko 60% vlastitih utrošenih sredstava.

Veliki park, odnosno „Park Velika graba” prepun je sadržaja, od amfiteatra s ljetnom pozornicom, mnogobrojnih igrala za djecu u dva „grada“, jednom za manju i jednom za veću djecu, vodenog toka između dvije fontane koji simbolizira rijeku Dravu i dva mjesta općine Sračinec, pa sve do fitnesa na otvorenom, šahovskih stolova i velikog šaha na zemljanoj površini, dva boćališta te igrališta za odbojku na pijesku. Tu su i igralište za badminton, stijene za penjanje, spinroler, stolovi za stolni tenis, viseća kuglana, pametne solarne klupe, a uz park se nalazi i 40 besplatnih parkirnih mjesta. Ovim se sportskim sadržajem upotpunjuje sportski centar koji se nalazi u blizini, a u sklopu kojeg su dva nogometna igrališta te igrališta za košarku i tenis.

Upravo je Lukačić poručio da bi se nešto takvo moglo realizirati i u Općini Bedekovčina odnosno na Bedekovčanskim jezerima.

Nakon prezentacije projekta u Sračincu među brojnim koji su se uključili u raspravu, predsjednik Općinskog vijeća Marko Ocvirek kao ključno je naveo potrebu jasnog definiranja koji su sve sadržaji potrebni na Bedekovčanskim jezerima. Na to mu je Lukačić pojasnio da je Vijeće bilo upoznato sa idejnim projektima koji su u dva navrata bili predstavljeni kroz javnu raspravu.

-Naravno da je Vijeće imalo svoju ulogu u prihvaćanju i odlučivanju koji će se sve sadržaji realizirati ali i sve u dogovoru sa konzultantima – pojasnio je Lukačić.

Na sjednici je istaknuto da je potrebno provesti javnu raspravu te animirati i uključiti sve zainteresirane dionike kako bi projekt adekvatno odgovorio na potrebe realizacije s pokretanjem turističkih i gospodarskih aktivnosti, izgradnjom infrastrukture te očuvanjem prirode i okoliša.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Tušek, izrazio je zadovoljstvo održavanjem tematske sjednice, a za sam projekt je rekao da je to jedan od najznačajnijih projekata u KZŽ, ali i šire.

Za revitalizaciju Bedekovčanskih jezera smatra da bi taj projekt bio pokretač daljnjeg gospodarskog razvoja Općine. Osobno je dao podršku projektu te zahvalio svima koji su se odazvali na tematsku sjednicu i svojim savjetima i iskustvima pokazali u kojem smjeru treba ići kako bi se projekt u konačnici realizirao.

U konačnici donijeti su zaključci da se formira povjerenstvo koje bi obuhvaćalo sve zainteresirane skupine, udruge, institucije poput škola kao i predstavnici gospodarstvenika. Svakako i oni kojima je u fokusu turizam, a nije se zaboravilo ni na predstavnike Savjeta mladih.

msopek/sjever.hr 23.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.