Now Reading:
Pučko otvoreno učilište Čakovec provodi 15 projekata vrijednih više od 1,7 milijuna eura – Cividini: Naše je Učilište u Međimurju sinonim za cjeloživotno obrazovanje
Full Article 5 minutes read

Pučko otvoreno učilište Čakovec provodi 15 projekata vrijednih više od 1,7 milijuna eura – Cividini: Naše je Učilište u Međimurju sinonim za cjeloživotno obrazovanje

U Pučkom otvorenom učilištu Čakovec u četvrtak je održana konferencija za medije na temu pokrenutih projekata i niza planiranih aktivnosti u POU Čakovec, a kojoj je prisustvovala i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

POU Čakovec radi na obrazovanju formalnim i neformalnim programima te programima koji mogu doprinijeti razvoju pojedinca na njegovom osobnom planu, a kako je istaknuo ravnatelj Učilišta Mario Zamuda i grad Čakovec uključio se u njihov rad sufinanciranjem određenih investicija.

– Prošle je godine Grad sa 150 tisuća kuna sufinancirao sanaciju prostora, a ove godine u proračunu je predviđeno 300 tisuća kuna za sanaciju prvog dijela zgrade, odnosno pročelja fasade – rekao je ravnatelj Zamuda te se osvrnuo na programe koje Učilište provodi.

– Od 2016. godine smo osim projekata koje provodimo u redovnom programu kao što su osposobljavanja, usavršavanja, prekvalifikacije i razni tečajevi krenuli putem projekata koji se financiraju ne samo iz naših fondova, nego i natječaja Erasmus. Tako trenutno provodimo 15 projekata, od čega ih je 13 iz natječaja Erasmus, a dva iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost tih 13 projekata je 1,69 milijuna eura, od toga je gotovo 300 tisuća eura udio Učilišta u tim projektima. Projekti Europskog socijalnog fonda vrijedni su oko milijun kuna, a udio Učilišta je 250 tisuća kuna – objasnio je ravnatelj Zamuda.

Pučko otvoreno učilište Čakovec jedna je od 25 ustanova, koje je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih odabrala u pilot projekt za dobivanje oznake sustava kvalitete na nacionalnoj razini.

– U tijeku smo i s pripremama za vaučere, budući da Ministarstvo rada sprema projekt vrijedan 300 milijuna kuna, a koji bi omogućio u narednih pet do šest godina besplatnu edukaciju za zaposlene i nezaposlene. Protuvrijednost tih vaučera će biti do 10 tisuća kuna. Učilište trenutno provodi akreditaciju od strane agencije i strane HZZ-a, kako bi mogli aplicirati na taj natječaj. Biti će tu programi iz digitalnih sfera i područja zelenih tehnologija – kazao je Zamuda napomenuvši kako će se svatko od zainteresiranih moći prijaviti na Zavod za zapošljavanje, odabrati program koji želi i ustanovu koja će ga provoditi te će nakon toga dobiti vaučer kojeg može iskoristiti u odabranoj ustanovi.

Na upit novinara, koliko je otprilike korisnika prošlo kroz razne održane programe, ravnatelj Zamuda odgovorio je kako u svakom programu sudjeluje desetak do 15-tak predavača i 50- tak osoba koje stječu određene kompetencije.

– Kako provodimo i obrazovanje odraslih, gdje je također riječ o marginaliziranim skupinama, svake se godine uključi od 100 do 150 ljudi. To je program kojeg financira Ministarstvo obrazovanja i većinom se tu radi o romskoj populaciji, odnosno sudionicima koji nisu završili osnovnu školu. Mi se prilagođavamo tako da svoje kapacitete koje imamo i svoj način rada dodatno osnažimo i proširimo, te da u programe koji su besplatni možemo uključiti sve zainteresirane i one kojima je to korisno – rekao je ravnatelj napomenuvši kako je tijekom prošle godine 105 osoba osposobljeno za zanimanja koja su bila tražena na tržištu rada kao što su zavarivači i obućari, dok je u programu iz turističkog djela 43 polaznika, osoba u nepovoljnom položaju mlađih od 29 i starijih od 55, završilo program za kuhara, konobara i turistiškog animatora.

Prema povratnim informacijama polaznika možemo reći kako su se svi vrlo brzo zaposlili ili su našli novo zanimanje, ili su promijenili poduzeće, a neki su otišli i u inozemstvo – s radošću je istaknuo ravnatelj Zamuda.

Da je POU u Čakovcu i Međimurju sinonim za cjeloživotno obrazovanje naglasila je prilikom svog obraćanja gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

– To je gradska institucija čije financiranje nije na teret gradskog proračuna i hvala im na tome. Ali provode jako mnogo programa dopunskog obrazovanja i doškolovanja. Našim građanima na raspolaganju su brojni programi. Vjerujem da postoji puno lijepih priča svih onih koji su ovdje završili obrazovanje, nakon nekih razloga zbog kojih to nisu uspjeli u onim početnim školskim obvezama odraditi, započeli možda i poslovni život i našli svoj bolji put – kazala je gradonačelnica Cividini pohvalivši rad Učilišta.

– Grad Čakovec će i dalje biti potpora. Zadnjih šest mjeseci otkako sam gradonačelnica, intenzivno se borimo da ovaj prostor dobi obilježje povijesne stoljetne zgrade, koje i zaslužuje. Ovdje je učilište bilo oduvijek i vjerujem da će ostati i dalje kada uspijemo napokon riješiti pročelje zgrade, na ponos svih Čakovčanaca i onih koji dolaze u Pučko otvoreno učilište – istaknula je Cividini.

Predsjednik Upravnog vijeća Boris Bistrović pohvalio je rad Pučkog otvorenog učilišta u kojem ekipa na čelu s ravnateljem Zamudom radi odličan posao, rekavši da su jedna od svijetlih točaka rada institucija kojima je Grad osnivač.

– Sjajno su se prilagodili novonastaloj situaciji na tržištu te su kroz uspješno apliciranje i vođenje EU projekata uspjeli ostvariti samoodrživost – zaključio je Bistrović.

jm / www.sjever.hr
10.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.