Now Reading:
2700 doza novog proteinskog cjepiva stiglo u Varaždinsku županiju – po čemu se ono razlikuje od dosadašnjih?
Full Article 2 minutes read

2700 doza novog proteinskog cjepiva stiglo u Varaždinsku županiju – po čemu se ono razlikuje od dosadašnjih?

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije zaprimio je danas 2 700 doza cjepiva Nuvaxovid COVID-19 proteinskog cjepiva, proizvođača Novavax CZ, ujedno i peto odobreno cjepivo u Hrvatskoj.

Kako nam je opisala epidemiologinja Čusek Adamić radi se cjepivu koje sadrži protein šiljka SARSnCoV2 virusa, za razliku od mRNA cjepiva (Comirnaty ili Spikevax cjepiva) koje sadrže genetsku informaciju mRNA koji proizvodi taj protein u našem tijelu.

-Na protein šiljka, bilo prezentiran proteinskim cjepivom ili stvorenih prema uputi mRNA iz cjepiva, stvoreni imunosni odgovor nas štiti od razbolijevanja ili ako se i razbolimo da nam simptomi budu blagi. U svakom slučaju štiti nas od hospitalizacije i smrti. Proizvodnja proteinskog cjepiva je već poznata i na tržištu postoje već duže vrijeme cjepiva proizvedena navedenom tehnologijom. Možda će taj podatak pomoći osobama u donošenju konačne odluke ukoliko su još u dilemi oko cijepljenja – rekla nam je Katica Čusek Adamić, dr.med., spec. epidemiologinje.

Cijepljenje navedenim cjepivom može se obaviti u Zavodu za javno zdravstvu u Epidemiološkoj djelatnosti uz prethodnu najavu, jer se radi o višedoznom pakiranju (deset doza cjepiva u jednoj bočici). Primiti ovo proteinsko cjepivo mogu primiti stariji od 18 godina koji još nisu cijepljeni, a prima se u dvije doze, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza. I ovo će se cjepivo distribuirati liječnicima obiteljske medicine ukoliko to zatraže.

abrkic/sjever.hr
10.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.