Now Reading:
U Obiteljskom centru Kuršanec otvorit će se Centar igre i knjižnica igračaka – Djeci i roditeljima romske nacionalnosti omogućit će se učenje i igra na materinskom jeziku
Full Article 2 minutes read

U Obiteljskom centru Kuršanec otvorit će se Centar igre i knjižnica igračaka – Djeci i roditeljima romske nacionalnosti omogućit će se učenje i igra na materinskom jeziku

U Romskom obiteljskom centru Kuršanec u četvrtak će se otvoriti Centar igre i knjižnica igračaka u organizaciji UNICEF-ovog implementacijskog partnera Pučkog otovrenog učilišta “Korak po korak”, a koji su dio Pilot-programa – Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj, koji financira Europska unija.

Centri igre mjesta su neformalnih prilika za inkluziju, igru, druženje i učenje djece predškolske dobi s obiteljima i stručnjacima. Okupljaju djecu koja nisu u redovitim programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a tim zadužen za osmišljavanje i provođenje aktivnosti u Centrima za igru čine odgojitelji ili učitelji razredne nastave iz obližnjeg vrtića odnosno škole te romski asistent koji pomaže u uklanjanju jezičnih barijera i omogućava djeci i roditeljima romske nacionalnosti pristup strukturiranom učenju i igri na materinskom jeziku.

Naime, jedno od petero djece u Europskoj uniji u ovom trenutku živi u uvjetima u kojima ne mogu ostvariti svoj puni potencijal, a otežan im je i pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje te prilikama za sudjelovanje. “Jamstvo za svako dijete”, inicijativa je Europske komisije pokrenuta s ciljem da najranjivija djeca u Europskoj uniji imaju pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, uslugama skrbi za djecu, adekvatnim uvjetima stanovanja i kvalitetnoj prehrani. Konačni cilj je osigurati progresivnu realizaciju dječjih prava u Europi.

www.sjever.hr

01.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.