Now Reading:
Hrvatska zatvara zračni prostor za Ruse, Ukrajincima šalje oružje – Plenković: Na pravoj smo strani povijesti
Full Article 2 minutes read

Hrvatska zatvara zračni prostor za Ruse, Ukrajincima šalje oružje – Plenković: Na pravoj smo strani povijesti

Premijer Andrej Plenković danas se obratio javnosti nakon sastanka u Vladi te izjavio da je Hrvatska pripremila paket mjera, kao odgovor na „brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu”.

-Ja sam razgovarao s našom veleposlanicom u Ukrajini, prema njezinim informacijama u Ukrajini je još nešto manje od 50 hrvatskih građana. Mnogi su već vraćeni u Hrvatsku, a veleposlanica je još tamo i veleposlanstvo će ljudima biti na usluzi ako žele napustiti ukrajinski teritorij. Drugo, u tijeku je osnivanje međuresorne skupine za prihvat izbjeglica, ponudit ćemo naša iskustva iz Domovinskog rata, bit će uključeni baš svi resori koji u tom procesu trebaju sudjelovati i pomoći ćemo da se prihvati određen broj ukrajinskih izbjeglica – rekao je Plenković i dodao kako će ljudima koji dolaze osigurati i zdravstvenu zaštitu.

Premijer je kazao i da je Vlada već danas donijela političku odluku da će se zabraniti letovi za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama, piše N1.
-Donijet ćemo odgovarajuće odluke i na razini EU-a. Donijet ćemo odluku o provedbi restriktivnih mjera koje će se s obzirom na dinamičnu situaciju u Ukrajini baviti ovom temom na dnevnoj razini. Donijet ćemo odluke i o potpori Ukrajini, o zaštitnoj i drugoj opremi. U tijeku je i rasprava koja se sad vodi, a ministar Marić je došao iz Francuske. Raspravljali su o isključivanju Rusije iz sustava SWIFT. Vode se rasprave na tu temu. Uvjeren sam da ćemo tijekom današnjeg dana postići konsenzus na razini EU-a – rekao je Plenković.

Naglasio je i kako opskrba plinom nije ugrožena, najavivši da će sutra ažurirati jednu odluku koja se odnosi na krizni tim koji je ključan za plan intervencije u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom, da bi i na taj način bili spremni za sve eventualne izazove, piše N1.

O odnosima s Rusijom Plenković je rekao:
-Hrvatska je ovdje na pravoj strani povijesti, humanosti, prava. Vrlo je važno da vrlo jasna poruka prevlada u Hrvatskoj javnosti, mislim da je bitno da razumijemo.

www.sjever.hr/N1
27.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.