Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija u 2022. godini za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu izdvaja 137 milijuna kuna, čak 48,5% županijskog proračuna
Full Article 6 minutes read

Krapinsko-zagorska županija u 2022. godini za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu izdvaja 137 milijuna kuna, čak 48,5% županijskog proračuna

U prostorima Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapina u petak je održana godišnja konferencija za novinare Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, a kojoj je prisustvovao krapinsko -zagorski župan Željko Kolar uz zamjenicu Jasnu Petek i pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, Mirjanu Smičić Slovenec.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje,kulturu, sport i tehničku kulturu, Mirjana Smičić Slovenec, tom je prilikom istaknula kako je Županija u 2021. godini iz svog proračuna za obrazovanje izdvojila 87,4 milijuna kuna dok je za kulturu, šport i tehničku kulturu izdvojila 4,2 milijuna kuna.

Zamjenica župana Jasna Petek osvrnula se na projekte koji se trenutno provode, a najvažniji i najjači projekt je Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku vrijedan 130 milijuna kuna.

-Postojeća Srednja škola Zabok u kojoj će se raditi Regionalni centar je djelomično srušena i u tijeku je ocjena i pregled ponuda za izvođenje radova – pojasnila je Petek.

Usporedno s ovim infrastrukturnim projektom u tijeku je i projekt ReCeZa kojim su predviđene razne soft aktivnosti, prije svega izrada kurikuluma, novih programa i edukacija stručnog kadra. Osim toga, u Krapinsko-zagorskoj županiji proveden je i čitav niz projekata manjeg obima u vrijednosti od oko 12,5 milijuna kuna.

-To su projekti Baltazar, Zalogajček, Shema školskog voća i povrća, Školski medni dan i projekt Baltazar online koji su zasigurno uvelike doprinijeli odgoju i obrazovanja – rekla je Petek.

Kroz projekt Baltazar u četiri je godine osigurano je preko 400 pomoćnika u nastavi za 426 učenika osnovnih i srednjih škola. U višegodišnjem projektu namijenjenom osiguranju školske prehrane učenika u riziku od siromaštva, u prošloj godini za 994 učenika u 31 osnovnoj školi osigurano je preko 170.000 školskih obroka. Kroz projekt Shema školskog voća i povrća promoviraju se zdravi stilovi života, a Školski medni dan ima za cilj promovirati med i medne proizvode. Kako je naglasila Petek, vrlo važan i jako prihvaćen projekt na kojem je Krapinsko-zagorska županija partner je Profesor Baltazar online kroz koji su djeca učila

Zamjenica Jasna Petek najavila je i što će se u području obrazovanja, kulture, sporta i tehničke kulture raditi u ovoj godini, napomenuvši da je za to područje planirano ukupno 136,9 milijuna kuna, a riječ je o čak 48,5 posto županijskog proračuna.

-Ono što planiramo u ovoj godini su energetske obnove vezane uz objavu natječaja na koje ćemo se prijaviti, u Osnovnoj školi Marija Bistrica, Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Učenički dom Srednje škole Bedekovčina, Osnovna škola Lijepa naša iz Tuhlja te Područna škola Dubrovčan Veliko Trgovišće – najavila je Petek.

Tu su i projekti izgradnje nove područne škole u Lazu Bistričkom, sveobuhvatna obnova zgrade Područne škole Putkovec, izgradnja sportske dvorane u Petrovskom, kao i izgradnja novog Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

-Što se tiče Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, još nam je ostao dio koji je izuzetno važan, a to je izgradnja sportske dvorane – rekla je Petek i dodala kako Županija podupire i izgradnju sportske dvorane Osnovne škole Stubičke Toplice iako Županija nije osnivač te škole.

Petek je spomenula i iznimnu važnost još jednog projekta, a to je digitalizacija škola. U strategiji razvoja KZŽ planirana su ulaganja u obrazovanje u iznosu od 267 milijuna kuna.

Župan Željko Kolar naglasio je kako su zagorska djeca provela najviše vremena u školama od svih škola u Hrvatskoj, polazeći nastavu po modelu A.

-Mi smo jedna od dvije županije u Hrvatskoj koja je prijatelj djece i to me čini posebno zadovoljnim, jer nam je čitav prošli mandat prioritet bio na obrazovanju i zdravstvu – kazao je župan dodavši kako će u ovom mandatu nastaviti tim tempom, ali još brže i jače.

Već sada imamo gotovih 8 građevinskih dozvola za izgradnju novih sportskih dvorana, 6 gotovih građevinskih dozvola za dogradnju škola. Ono što je bitno je to da po prvi puta građevinska dozvola neće biti uvjet za prijavu na natječaj – izjavio je Kolar.

-To znači da nam se otvara još veći prostor za prijavu još većeg broja škola – dodao je krapinsko-zagorski župan kazavši kako ne može sa sigurnošću reći o kojem broju se škola i dvorana radi, ali njihova vrijednost neće biti manja od pola milijarde kuna.

U razvojnom sporazumu su dva projekta iz obrazovanja u top 5 projekata – ZEZ koji želimo financirati iz ITU mehanizma Grada Zagreba i nove škole Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Vrijednost ta dva projekata je 237 milijuna kuna.

To znači da imamo pripremljenih projekata u obrazovanju negdje oko 700 milijuna kuna – zaključio je župan Kolar.

msopek/sjever.hr 18.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.